Alcohol tijdens zwangerschap kan leiden tot baby’s met diabetes

Als je zwanger bent, kan je beter niet drinken. Maar vrouwen die zich toch aan een glaasje alcohol wagen lopen het risico dat hun kind aan diabetes zal lijden. Dat wijst een nieuw onderzoek van de Universiteit van Queensland uit.

Tijdens dat ene feestje van je beste vriendin een glaasje alcohol drinken om haar verjaardag te vieren. Je zou niet de eerste vrouw zijn die zich eraan waagt. Uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Queensland in Australië blijkt dat niet de beste keuze. Je loopt namelijk na één glas al de kans dat je kind diabetes krijgt.

Effect op zwangerschap, bij mannen

Voor de nieuwe studie gebruikten de onderzoekers verschillende ratten om het effect van een gelegenheidsdrinker na te bootsen tijdens de zwangerschap. Daarna keken de researchers naar het effect op de nakomelingen.

Uit de resultaten bleek dat de moeder haar bloedconcentratie die alcohol bevat maar naar 0,05 procent klom. Dat van haar mannelijke nakomelingen deed het veel slechter. De insuline in het bloed was in veel hogere maten aanwezig. Zo hoog zelfs dat ze bijna aan diabetes leden. Raar genoeg was die verhoogde concentratie insuline alleen bij het mannelijke geslacht te zien.

Zwanger alcohol
GettyImages

De reden waarom er alleen een effect op mannen ontstond, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Maar de researchers gaan ervan uit dat tijdens een zwangerschap de placenta zich kan aanpassen aan prenatale stress. Dat hangt af of de nakomeling een mannetje of een vrouwtje is, wat de groei en de verdere ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden.

Vrouw haar keuze respecteren

“Zelfs een klein beetje alcohol tijdens een zwangerschap kan gevaarlijk zijn. Als je zwanger wil worden, dan moet je niet drinken. Families, partners en vrienden moeten de keuze van een vrouw respecteren als ze niet wil drinken tijdens een zwangerschap”,vertelde Lisa Akison, een van de auteurs van de studie, aan The Indian Express

Het is wel belangrijk om te vermelden dat het onderzoek dus gedaan werd met ratten. Daardoor is er meer onderzoek nodig naar hetzelfde effect op mensen.

Meer
Lees meer...