Het schap met glutenvrije producten is de afgelopen jaren aanzienlijk groter geworden. Steeds meer mensen, ook ‘gezonde mensen’, wagen zich aan een glutenvrij dieet. Maar wat als je écht ziek wordt van gluten? Annelien Wilms (16) uit Mol lijdt aan de auto-immuunziekte coeliakie. “Een paar uur na een glutenfout krijg ik last van maag- en darmklachten, migraine, misselijkheid en hartkloppingen.”
Coeliakie (spreek uit: seuliakie) is een intolerantieziekte voor gluten. Dit wil zeggen: je lichaam verdraagt gewoonweg geen gluten. Gluten beschadigen het dunne darmslijmvlies met als gevolg slechte opname van voedingsstoffen, wat onder meer leidt tot buikpijn, diarree en een opgezette buik.
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe (waaronder spelt en kamut), rogge en gerst. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, crackers, pasta, cake, paneermeel en pizza.
Volgens de Vlaamse Coeliakievereniging heeft één op de honderd Vlamingen coeliakie, van wie negen van de tien het niet eens weten. Annelien behoort sinds enkele jaren tot de kleine groep die het wel weet. “De smaak van eten is voor mij vanaf mijn dieet onbelangrijk geworden. Ik vind het vooral belangrijk dat ik niet meer ziek ben”, getuigt ze.
Hoelang
heb je al coeliakie? Hoe kwam je er achter?
“Ik weet het nu ongeveer drie en een half jaar. Daarnaast heb ik
lactose-intolerantie en een allergie voor ei. Een bloedonderzoek maakte dat
duidelijk.”
“Ik had concentratiestoornissen, slaapproblemen en nachtmerries, een spastische darm, migraineaanvallen en ijzertekort. De dokters dachten in het begin dat mijn klachten door stress werden veroorzaakt. Sommigen raadden me aan om vezels bij in te nemen, wat de klachten nog erger maakten.”
Hoe
reageerde je?
“Ik ging op automatische piloot onmiddellijk
alle voedingswaren in huis checken. Ik heb ook veel opzoekingswerk gedaan op
het internet. In het begin wilde ik niet meer bij vrienden overnachten, omdat
ik niet wilde dat ze rekening moesten houden met mij. Ik wilde niemand tot last
zijn.”
Wat was
het eerste glutenvrije product dat je at?
“Dat is vermoedelijk het brood van Schär. Ik lustte het
niet echt, maar alles went. De smaak van eten is voor mij vanaf mijn dieet
onbelangrijk geworden. Ik vind het vooral belangrijk dat ik niet meer ziek ben.”
Waar zoek
je inspiratie voor glutenvrije gerechten?
“Mama kookt in ons gezin, maar we zoeken veel
op via internet. Tips voor op reis vinden we op de fora van Facebook. Daar
vinden we ook al eens recepten. Verder bevatten de kookboeken van Sandra
Bekkari ook veel glutenvrije gerechten of passen we gewoon ‘normale’ gerechten
aan.”
Van welk
product had je niet verwacht dat het glutenvrij was?
“Bepaalde soorten bouillon en snoep bleken tot
mijn verbazing glutenvrij.”
Heb je
een favoriete supermarkt?
“Ik kom niet graag in supermarkten omdat ik dan geconfronteerd word met
allemaal lekkere dingen die ik niet meer mag eten. Gelukkig doet mijn mama de boodschappen.
Zij winkelt voornamelijk in de Carrefour en koopt daar koeken, cornflakes,
spaghetti,… Verder leest ze ook de verpakkingen na en gelukkig bevatten veel
‘normale’ producten geen gluten. Voor nootjes en barbecueworsten wordt de Lidl
bezocht. Verder is Delhaize sterk in vleesgerechten met gehakt, worsten en
blinde vinken, allemaal gluten-, lactose- en eivrij. Mama winkelt ook wekelijks
in natuurvoedingswinkels.”
Welke
klachten heb je bij een glutenfout?
“Een paar uur erna krijg ik last van maag- en darmklachten,
migraine, misselijkheid en hartkloppingen. En dan is het vaak moeilijk om
erachter te komen wat precies de oorzaak is, want de klachten komen niet onmiddellijk.”
Kun je
nog gewoon uit eten gaan?
“Ja, maar dat is best wel spannend. Vooral als
ik het restaurant nog niet ken. Zal er wel iets op de kaart staan dat ik mag
hebben? Wanneer ik met een grote groep op uitstap ben, is dat niet simpel. Dan
kan ik zelf niet meebepalen in welk restaurant we binnenstappen. Dat geeft soms
wel veel stress. Ik ben intussen een grote kenner van slaatjes met kip of met geitenkaas,
vis lust ik niet.”
“Op restaurant gaan om lekker te eten, doe ik niet meer. De lekkerste dingen op de kaart zijn helaas vaak niet gluten-, lactose- en eivrij. Ik ga op restaurant vooral om te genieten van het gezelschap. Soms bezoeken we gespecialiseerde restaurants, zoals Le Touquet in Oostende. Daar kan ik onbeperkt kiezen en genieten: croque monsieur, pasta en nog veel meer.”
Hoe ga je
met coeliakie om?
“Eten is voor
mij enigszins onbelangrijk geworden. Het maakt namelijk niet uit wat ik eet.
Eten zie ik als een vorm van energie en een middel om gezond te blijven. Anderzijds
zie ik het ook vaak als een beperking. Ik kan nooit spontaan op daguitstap
vertrekken. Ik moet altijd eerst onderzoeken of ik ergens kan eten en vaak moet
ik mijn eten meenemen. Ook op vakantie gaan of een festival bezoeken vergt veel
voorbereiding. Ik zou ook graag in het buitenland studeren. Een gastgezin is
uit den boze, want ik word uitgesloten omwille van mijn intoleranties. Ik moet dan kiezen voor een residentie.”
Hoe gaan
je vrienden om met jouw coeliakie?
“Ze hebben enorm veel begrip. Eerst hadden ze
medelijden en ik heb hun toen duidelijk gemaakt dat ik dat niet fijn vond.
Sindsdien gaan ze er met veel humor mee om en dat vind ik veel aangenamer.
Nieuwe vrienden moet ik wel vaak uitleggen wat gluten zijn. Als ze dan
geïnteresseerd zijn, vind ik dat heel fijn, want dat betekent dat ze
geïnteresseerd zijn in mij als persoon. Uit mezelf vertel ik het nooit
spontaan, enkel als de situatie mij ertoe dwingt.”
Is een
glutenvrij dieet voor iedereen geschikt?
“Bepaalde mensen denken dat een glutenvrij
dieet er eentje is waarvan je afvalt. Ze willen dit dieet dan ook volgen. Maar
niets is minder waar. Gluten worden meestal vervangen door suikers en vetten,
waardoor je alleen maar bijkomt. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat
glutenvrij eten niet gezond is, als je geen coeliakie hebt.”
Wil je weten of jij een verhoogd risico op coeliakie hebt? Doe de zelftest van de Vlaamse Coeliakievereniging: https://nl.surveymonkey.com/r/LCGJC5N. Wie meer informatie wil over coeliakie, kan terecht op: https://www.coeliakie.be/.
© 2018 – StampMedia – Denise Toebak