Amazon lanceert gamingplatform Luna: strijd om online gamer barst helemaal los

Amazon heeft donderdag zijn plannen voor de nieuwe cloudgamingdienst Luna uit de doeken gedaan. Het bedrijf van Jeff Bezos stort zich daarmee in een markt waar de andere grote Amerikaanse techreuzen al actief in zijn.

De dienst, die voorlopig alleen in de VS gelanceerd wordt, maakt gebruik van de datacentra van Amazon Web Services (AWS) om games rechtstreeks naar een scherm naar keuze te streamen. Downloaden wordt daardoor overbodig. Met Luna wil Amazon-baas Jeff Bezos concurreren met onder meer Stadia van Google en xCloud van Microsoft.

Het gamingplatform zal werken op onder meer pc, Mac, iPhone en iPad en belooft op termijn ook een verbinding met Androidtoestellen. Amazon ontwikkelde ook een eigen controller, die geoptimaliseerd werd voor spelletjes op de cloud.

Ubisoft-kanaal

Luna begint met toegang tot onder andere de games Control, Resident Evil 7 en Brothers: Tales of Two Sons. In de herfst komt er ook een apart kanaal voor spelletjes van de populaire gamesmaker Ubisoft. Dat zal Luna-abonnees directe toegang geven tot games als Assassins Creed Valhalla, Far Cry 6 of Immortals Fenyx Rising bij hun release.

Luna wordt uiteraard gekoppeld aan Twitch, dat ook een onderdeel van Amazon is. Dat is een site waarop gamers in video’s laten zien hoe ze een spel spelen.

In de Verenigde Staten kost de dienst 6 dollar (5,14 euro) per maand. De ‘Luna Controller’ kost in de introductiefase net geen 50 dollar (42,83 euro). Over een eventuele lancering in Europa of elders in de wereld zegt Amazon nog niets.

Meer
Lees meer...