Amerikaanse investeringsmaatschappij RedBird Capital koopt voetbalclub AC Milan voor 1,2 miljard euro

De kersverse Italiaanse voetbalkampioen AC Milan is verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij RedBird Capital Partners voor een bedrag van 1,2 miljard dollar. De vorige eigenaar, Elliott Management, behoudt wel een minderheidsaandeel en zal ook enkele zetels in de raad van bestuur blijven hebben.

Elliott Management Corporation kreeg in 2018 99,92973 procent van de aandelen van voetbalclub AC Milan in handen. Dat gebeurde omdat de investeringsmaatschappij een jaar daarvoor geld had geleend aan de Chinese zakenman Li Yonghong, maar die dat bedrag – 415 miljoen euro – niet op tijd kon terugbetalen.

Elliott had daarbij van bij het begin als doel om AC Milan in de nabije toekomst door te verkopen, aangezien ze zelf weinig ervaring hebben in de sportbranche. De club kende onder hun leiderschap aanvankelijk een moeilijke periode Twee jaar geleden werden de Rossoneri zelfs uitgesloten van Europees voetbal voor het overtreden van de regels van de Financial Fair Play.

Eerste titel in elf jaar

Afgelopen seizoen pakte de club van onder andere Zlatan Ibrahimovic, Olivier Giroud en Rode Duivel Alexis Saelemaekers na elf jaar echter opnieuw de titel in de Serie A. Bovendien zag de ploeg zijn omzet de voorbije jaren opnieuw stijgen. Voor het seizoen 2021/2022 ging het om bijna 240 miljoen euro.

Dat alles zorgde ervoor dat de waarde van AC Milan op dit moment op zijn hoogste in jaren staat. Eén jaar geleden schatte Forbes die waarde nog op 559 miljoen dollar (520 miljoen euro). Bij de meest recente berekening van Forbes was die waarde al meer dan verdubbeld naar 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro).

RedBird Capital Partners

Een ideaal moment dus om te verkopen voor Elliott Management Corporation. Daarbij kwam het na even onderhandelen uit bij het Amerikaanse RedBird Capital Partners. Deze investeringsmaatschappij heeft al langer veel ervaring met sportteams. Als aandeelhouder van de Fenway Sports Group zijn zij al mede-eigenaar van Liverpool, baseballteam Boston Red Sox uit de MLB en ijshockeyteam Pittsburgh Penguins uit de NHL. Daarnaast investeert RedBird ook in de nieuw opgerichte American Football-competitie XFL en de Franse voetbalclub Toulouse FC.

AC Milan bevestigde eerder deze week dat de deal tussen Elliott en RedBird Capital Partners zo goed als rond is. De details over de verkoop voor een bedrag van 1,2 miljard euro zouden eind deze zomer afgerond moeten zijn. Elliott zal daarbij een klein percentage van de aandelen behouden en ook enkele zitjes in raad van bestuur.

“We zijn vereerd om deel uit te maken van de roemruchte geschiedenis van AC Milan en zijn verheugd om een rol te spelen in het volgende hoofdstuk van de club, nu de club terugkeert naar zijn rechtmatige plaats aan de top van het Italiaanse, Europese en wereldvoetbal”, reageerde Gerry Cardinal, oprichter van RedBird, op de website van AC Milan.

Il Popolo Milanista

Ook Paul Singer, co-CEO van Elliott, reageerde op de verkoop en richtte zich daarbij ook met een dankbrief naar de vele fans van AC Milan. “Toen Elliott AC Milan in 2018 overnam, erfden we een club met een geweldige geschiedenis, maar met ernstige financiële problemen en een matige sportprestatie. Ons plan was simpel: financiële stabiliteit creëren en AC Milan terugbrengen naar waar het thuishoort in het Europese voetbal. Ondertussen hebben we allebei bereikt”, laat Singer weten.

“Terwijl we deze overgang maken naar het volgende hoofdstuk van AC Milan, wil ik ons diepste gevoel van nederigheid, trots en vooral dankbaarheid uiten voor de ervaringen die we hebben gedeeld met elk lid van de AC Milan-familie. We hadden dit niet kunnen doen zonder jou, Il Popolo Milanista“, besluit hij.

Meer
Lees meer...