Amerikaanse nationale vrouwenploeg voetbal krijgt meer dan 6 miljoen euro omdat mannen groepsfase WK overleven

De nationale voetbalploeg van de Verenigde Staten wist zich afgelopen dinsdag dankzij een 0-1-zege tegen Iran te kwalificeren voor de achtste finale van het WK in Qatar. Dat is niet alleen goed nieuws voor hen, maar ook voor de nationale vrouwenploeg. Sinds begin dit jaar is er namelijk een regeling binnen de United States Soccer Federation die bepaalt dat de mannen en vrouwen van het nationale teams een gelijke vergoeding krijgen.

De Amerikaanse vrouwenvoetbalploeg mag dan al jarenlang een van de beste ter wereld zijn, veel kregen ze daar van de United States Soccer Federation niet voor terug. Daarom spanden verschillende speelsters een groepsgeging aan voor gelijke vergoeding als de mannen. Die aanklachten over ongelijke lonen werden drie jaar door een rechter verworpen, maar verscheidene speelsters gingen in beroep. Eind februari 2022 werd dan eindelijk een schikking bereikt die een einde maakte aan dit aanslepende conflict.

Sindsdien geldt het zogenaamde ‘equal pay agreement‘. Dat bepaalt onder andere dat de mannen- en vrouwenploegen het gewonnen prijzengeld van WK’s gelijk verdelen onder elkaar. De Verenigde Staten was daarmee het eerste land ter wereld dat zo’n deal bereikte.

Meer dan twee titel op WK voetbal voor vrouwen

En die regeling levert de Amerikaanse vrouwenploeg nu dus een mooie winstpremie op. Het prijzengeld op het WK voetbal voor mannen is namelijk heel wat hoger dan dat op het WK voor vrouwen. De VS was door zijn deelname aan het WK in Qatar al zeker van minstens 9 miljoen dollar (8,6 miljoen euro). Door de achtste finale te bereiken na hun winst tegen Iran komt daar nog minsten 4 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) bij.

Zowel de Amerikaanse mannen als de vrouwen zijn dus al zeker van 6,2 miljoen euro na dit WK in Qatar. Voor de vrouwenploeg is dat meer dan wat ze in totaal verdienen aan hun twee meest recente wereldtitels. Op het WK voetbal voor vrouwen in 2015 in Canada kreeg de wereldkampioen namelijk amper 2 miljoen dollar (1,9 miljoen euro). Op het WK 2019 in Frankrijk werd dat verdubbeld naar 4 miljoen dollar (3,8 miljoen euro). In totaal kregen de Amerikaanse vrouwen voor die twee wereldtitels dus ‘maar’ 5,7 miljoen euro.

Meer
Lees meer...