Amerikaanse staat Louisiana verplicht scholen om Tien Geboden op te hangen

Louisiana is de eerste staat in de VS die onderwijsinstellingen die publiek geld krijgen verplicht om de Tien Geboden zichtbaar op te hangen. De wet, die uniek is in zijn soort, werd gestemd door de Republikeinse meerderheid in de wetgevende macht en ondertekend door de conservatieve gouverneur Jeff Landry.

HB71, het wetsvoorstel dat deze verplichting invoert, werd ingediend door Republikeins vertegenwoordiger Dodie Horton. De wet vereist dat de Tien Geboden worden afgedrukt op een bord van 23 bij 40 centimeter, met de tekst als “centrale focus”. Horton beweert dat de Tien Geboden “de basis vormen van alle wetten in Louisiana”.

De wet is goedgekeurd met een ruime meerderheid van 79 tegen 16. Enkel de Democraten stemden tegen. Daarna ondertekende gouverneur Jeff Landry de wet.

Conservatieve verschuiving

Deze nieuwe wet is een verdere stap in de conservatieve transformatie van Louisiana, een staat die de afgelopen decennia een significante verschuiving naar rechts heeft meegemaakt. In 2023 verdween de laatste Democraat uit een machtspositie in de staat.

Gouverneur Landry, die in 2024 aan de macht kwam, heeft al verschillende conservatieve wetten ondertekend. Het gaat onder andere om een zogenaamde “Don’t Say Gay“-wet; die scholen verbiedt om te praten over LGBTQ+-onderwerpen en een wet die voorwaardelijke vrijlating afschaffen.

Hooggerechtshof

De invoering van de Tien Geboden-wet zal ongetwijfeld controverse uitlokken. Tegenstanders wijzen op de scheiding van kerk en staat die in de Amerikaanse grondwet is verankerd. Ze vrezen dat de wet de religieuze vrijheid van studenten en personeel schendt.

Ondanks de kritiek is het waarschijnlijk dat andere staten zullen volgen. In onder andere Texas, South Carolina en Utah waren er ook zo’n wetsvoorstellen. De recente uitspraken van het Hooggerechtshof over de Establishment Clause, die de scheiding van kerk en staat regelt, hebben de deur geopend voor conservatieve wetten die religieuze symbolen op openbare plaatsen toestaan.

Meer
Lees meer...