André Leon Talley (73), voormalige hoofdredacteur Vogue en mode-icoon, overleden

De modewereld moet helaas afscheid nemen van alweer een icoon. Na de dood van de 41-jarige creatief directeur van Louis Vuitton, Virgil Abloh, in november vorig jaar, overleed nu ook modejournalist en voormalige hoofdredacteur van de modebijbel Vogue, André Leon Talley. Hij werd 73 jaar.

André Leon Talley, wiens scherpe blik en scherpzinnigheid meer dan 40 jaar lang de pagina’s van Vogue hebben gediend, is jammer genoeg op 73-jarige leeftijd overleden. Talley stierf aan een tot nu toe nog onbekende oorzaak in een ziekenhuis in White Plains, New York. Het was TMZ die als eerste het nieuws van zijn dood bekendmaakte.

Leven en carrière

André Leon Talley, ook wel ALT genoemd, werd geboren in 1948 in Washington D.C. en groeide op in North Carolina bij zijn elegante grootmoeder, die hem al vroeg een liefde voor mode had bijgebracht. In 1972 behaalde hij een masterdiploma in de Franse literatuur aan de Brown University. Dat leidde twee jaar later tot een stage bij Vogue-hoofdredactrice Diana Vreeland in het Metropolitan Museum of Art, in New York. Vreeland bracht ALT dan in contact met Andy Warhol en zo hij begon te schrijven voor Warhols Interview magazine.

Na schrijfklussen bij Women’s Wear Daily, W en The New York Times kwam Talley in 1983 terecht bij het iconische modetijdschrift Vogue, waar hij tot 1987 de functie van Fashion News Director bekleedde.

Onder leiding van de huidige hoofdredactrice Anna Wintour werd Talley van 1988 tot 1995 benoemd tot creatief directeur bij Vogue, waarmee hij in die tijd geschiedenis schreef. “Er was geen hogere onderscheiding die ze me kon geven”, klonk het bij hem. “Anna Wintour maakte me de hoogstgeplaatste zwarte man in de geschiedenis van de modejournalistiek”, schreef Talley in zijn boek, The Chiffon Trenches.

Huidige Vogue hoofdredacteur Anna Wintour (links) en André Leon Talley (rechts) op de show van Oscar de la Renta najaarscollectie 2007 tijdens de Fashion Week in New York – bron: AP Photo/Diane Bondareff, File/Isopix

Vogue

In de jaren 70 en 80 veroverde hij dus haast de mode-industrie. In Vogue zei hij ooit: “Ik hou van de mensen, want het is niet de mode, maar het zijn de mensen in de mode waar ik van hou.”

Iets later besloot Talley om Vogue toch te verlaten voor Parijs en W magazine, maar bleef hij bij Wintours blad werken als verslaggever voordat hij uiteindelijk terugkeerde als editor-at-large in 1998. Hij bleef die functie bekleden tot 2013, na een nogal gespannen breuk met Wintour en het tijdschrift.

In zijn tijd bij Vogue heeft Talley interacties gehad met o.a. Yves Saint Laurent, prinses Diana, Madonna en meer bekende sterren. Dat wordt in detail beschreven in zijn memoires uit 2020, die ook een licht werpen op zijn werkrelatie met Wintour en zijn vriendschap met de in 2019 overleden Chanel-ontwerper Karl Lagerfeld.

Daarnaast was de voormalige hoofdredacteur van Vogue een vaste waarde op de eerste rij van elke grote modeshow en op de rode loper van het Met Gala, waar hij zijn advies en connecties aanbood aan menig aspirant-modekenner. In 2008 adviseerde hij bijvoorbeeld de familie Obama over mode en introduceerde hij de voormalige First Lady zelfs aan ontwerper Jason Wu, die vervolgens een jurk voor de inauguratie van haar man ontwierp.

Documentaire

Talley stond vooral nog bekend om zijn buitenmaatse persoonlijkheid, alsook capes en jassen. Hij stal de show in de documentaire The September Issue uit 2009 en deelde zijn wijsheid met toekomstige modellen als jurylid in America’s Next Top Model. Talley maakte daarna ook nog cameo’s in Empire en Sex and the City. Bovendien was hij ook het onderwerp van de documentaire The Gospel According to André uit 2018. Het plot van de film leest als volgt: “André Leon Talley – onmiskenbaar in zijn vorstelijke gestalte, zijn fel originele manier van praten en zijn onvergelijkbare historische kennis van couture – is al meer dan 40 jaar een vaste waarde in de modewereld.”

“Ik leef niet voor mode”, zei Talley in de docu. “Ik leef voor schoonheid en stijl. Mode is vluchtig, maar stijl blijft.” De film vervolgt: “De kijker wordt uitgenodigd om terug te gaan naar zijn jeugd in het Jim Crow-tijdperk in North Carolina. Zijn geliefde grootmoeder, Bennie, voedde hem op en onderwees hem in fatsoen, religie en – niet verrassend – mode. Dit leidde hem naar New York City, waar hij vocht – en nog steeds vecht – tegen racistische en homofobe vooroordelen over zwarte mannen in de mode-industrie.” De film “trekt het gordijn terug van het grootse icoon.”

Eerbetoon collega’s en vrienden

Een van de eersten die een eerbetoon bracht aan de legendarische moderedacteur was zijn goede vriendin, ontwerpster Diane Von Furstenberg. “Niemand zag de wereld op een meer glamoureuze manier dan jij”, schreef ze in een Instagrampost op 18 januari 2021. “Niemand was zielsvoller en grootser dan jou. De wereld zal nu een stuk minder vrolijk zijn.” Ze voegde eraan toe: “Ik heb 45 jaar van je gehouden en met je gelachen …. Ik zal je luide geschreeuw en je trouwe vriendschap missen.”

Meer
Lees meer...