Celebs en modewereld rouwen om dood ontwerper Virgil Abloh (41), Louis Vuitton presenteert zijn laatste collectie

Het overlijden van mode-icoon Virgil Abloh schokte alle modeliefhebbers en fashionista’s, maar meer nog de mode- en celebritywereld. De geliefde modeontwerper overleed afgelopen zondag op 41-jarige leeftijd aan kanker. Verschillende bekende sterren zoals Béyonce, Kim Kardashian en Idris Elba deelden ontroerende boodschappen over de ontwerper, en drukten hun medeleven uit aan zijn familie. En nu lanceert het modehuis waarvoor Abloh al enkele jaren werkte, Louis Vuitton, vandaag op 30 november 2021 zijn laatste collectie in Miami.

De 41-jarige Abloh was sinds 2018 de baanbrekende hoofdontwerper van de mannenmode van Louis Vuitton, en de eerste zwarte artistiek directeur bij een groot Frans luxelabel. De in Chicago geboren ontwerper en DJ vocht sinds 2019 tegen een zeldzame vorm van kanker, maar overleed afgelopen zondag. Abloh was ook een pionier van streetwear op de catwalk, en werkte nog als creatief directeur voor Kanye West, de oprichter van het merk Off-White, schrijft E! Online.

Virgil Abloh’s verloren strijd

In een verklaring, gedeeld op zijn Instagrampagina op zaterdag 28 november, werd onthuld dat Virgil Abloh al sinds 2019 vocht tegen een zeldzame, agressieve vorm van kanker, genaamd cardiale angiosarcoom. De aankondiging van zijn dood veroorzaakte gewoonweg een grote shock in de hele modewereld.

“We zijn er kapot van om het overlijden van onze geliefde Virgil Abloh aan te kondigen, een toegewijde vader, echtgenoot, zoon, broer en vriend”, luidde een bericht. “Hij laat zijn vrouw Shannon, zijn kinderen Lowe en Grey, zijn zus Edwina, zijn ouders Nee en Eunice, en talloze dierbare vrienden en collega’s achter.”

Volgens het bericht onderging de ontwerper “talrijke uitdagende behandelingen, terwijl hij aan het hoofd stond van verschillende belangrijke mode- , kunst- en cultuurinstellingen.” Na het nieuws over Virgils onverwachte dood, spraken een heleboel beroemdheden, modellen en collega-ontwerpers hun medeleven uit.

Innige deelneming uit de celebrity- en modewereld

Zo schreef Kim Kardashian op Instagram: “God maakt geen fouten, ik weet dat. Maar ik kan het niet helpen, ik vraag me af waarom. Waarom Virgil?! Waarom zo snel? … Je maakte op de een of andere manier tijd voor iedereen. Je gaf altijd zoveel van jezelf aan de wereld, omdat je wilde dat die beter zou zijn. … We zullen je heel erg missen, Virgil. We houden heel veel van je. Ik wil ook enorm veel liefde sturen naar zijn vrouw Shannon, want dankzij jullie liefde en steun was Virgil in staat om zoveel van zichzelf te geven aan alle anderen. Dus dank jullie wel dat je hem met ons hebt gedeeld. Virgils nalatenschap zal voor altijd voortleven via Shannon, Lowe en Grey.” Ook Kendall Jenner deelde een ontroerend bericht over het overlijden van de modeontwerper op haar sociale media.

“Virgil Abloh is een van de vriendelijkste zielen, met een wijsheid en nieuwsgierigheid die past bij zijn creatieve genialiteit. Zijn hart was zo puur als zijn bereik ver was en hij zal voortleven omdat zijn visie ons leerde dat alles mogelijk is, als je dromen zo groot en duidelijk zijn als de zijne. Liefde en respect en gebeden voor zijn geliefden”, zei acteur Orlando Bloom.

“F–K CANCER. We hebben weer een LEGENDE verloren”, schreef de Colombiaanse zanger Maluma. “Rust in het paradijs bro. Je had nog zo veel te geven en te doen op deze aarde. Je visie en invloed zullen voor altijd voortleven”, voegde rapper Tyga toe. Terwijl acteur Idris Elba tweette: “Te vroeg Virgil. Je zal gemist worden op deze wereld, man.”

“Wat kan je zeggen wanneer een kracht als Virgil Abloh te vroeg wordt weggenomen? Je gaf de wereld zo veel, in zo weinig tijd. En je creëerde dingen met een bepaalde intensiteit… beter dan de rest van ons wetend dat het leven kort is, maar dat alles mogelijk is. Ik ben vereerd je gekend te hebben. Bedankt dat je je gave met ons hebt gedeeld”, zei Justin Timberlake. Ook Victoria Beckham reageerde op het overlijden van de modeontwerper. “Een ware inspiratie op zoveel manieren. Rust in vrede Virgil, ik zend liefde en licht naar je mooie familie. We zullen je allemaal heel erg missen.”

En ook Queen B had een aantal lovende woorden. “Het is met grote droefheid dat ik mijn oprechte deelneming en liefde stuur naar de familie Abloh en zijn vrienden. We zullen je voor altijd eren, Virgil. Dank je wel voor het inspireren van een hele generatie.”

De Zuid-Koreaanse boysband BTS, met wie Virgil Abloh recent nog nauw samenwerkte, deelde z’n medeleven via Twitter. “Rust in vrede Virgil Abloh, je zal gemist worden. Het was een eer om met je samen te werken. Een echt creatief genie.”

Collega-modeontwerpster Stella McCartney schreef: “Het is met zo’n zwaar hart dat ik mijn diepste medeleven naar Virgils familie stuur. Zijn vrouw en zijn kinderen, zijn familie op het werk en iedereen die hem kende en liefhad. Mijn tijd met jou was kort, maar je maakte een diepe en inspirerende impact op mij. Je had echt talent en een verlangen om een betere betekenis te geven aan de wereld van mode en design. Je zal gemist worden … rust in vrede en vlieg hoog.”

“We willen onze meest oprechte condoleances overbrengen aan de dierbaren van Virgil Abloh, een immense inspiratie voor ons allemaal, zowel als ontwerper en als persoon. Hij zal zeer gemist worden, hoewel zijn visie zal voortleven door de paden die hij gedurende zijn carrière heeft gebaand”, reageerde modehuis Gucci.

Laatste collectie

Als hulde aan de overleden modeontwerper, presenteert Louis Vuitton vanavond om half twaalf onze tijd, Virgils laatste collectie in Miami, meldde AFP.

“In een liefdevolle herinnering aan Virgil Abloh, brengt Louis Vuitton een eerbetoon aan het leven en de nalatenschap van een creatief genie met de presentatie van zijn lente-zomercollectie 2022 in Miami op 30 november”, schreef het modehuis op Twitter.

“We zijn allemaal geschokt door dit vreselijke nieuws”, zei Bernard Arnault, CEO van LVMH, de groep die eigenaar is van het grote modemerk Louis Vuitton, op zondag. “Virgil was niet alleen een geniale ontwerper en een visionair, maar hij was ook een man met een prachtige ziel en bezat een grote wijsheid. De LVMH-familie sluit zich bij mij aan in dit moment van grote droefheid en we denken allemaal aan zijn dierbaren bij het overlijden van hun echtgenoot, vader, broer, zoon en vriend.”

Meer
Lees meer...