‘Back to the Future’-designer Ron Cobb overleden op 83-jarige leeftijd

De Amerikaans-Australische filmdesigner en cartoonist Ron Cobb is gisteren overleden aan Lewy body dementie. Hij stierf op zijn verjaardag op 83-jarige leeftijd.

Ron Cobb had veel invloed op de uitstraling van films zoals Star Wars, Back to the Future en Alien. Hij illustreerde voor Back to the Future het originele design voor de DeLorean, de rijdende tijdmachine. 

https://www.instagram.com/p/CFaEOtGD6xt/?igshid=1i8mjsoh4s0j4

Belangrijk

Ook voor Star Wars was Cobb een belangrijke illustrator. Hij ontwierp onder andere de Gotals en IIthorians. Daarnaast was hij ook de bedenker van verschillende vliegtuigen uit onder andere Raiders of the Lost Ark en Alien.

“We waren verdrietig toen we hoorden van het overlijden van conceptueel ontwerper Ron Cobb, die één van de meest memorabele personages in de Mos Eisley cantina, Momaw Nadon, ontwierp”, schreef het Star Wars-team op Twitter. “Hij heeft ook bijgedragen aan E.T., Raiders of the Lost Ark, Alien, Back to the Future en nog veel meer. Hij zal gemist worden.”

Lewy body dementie

De cartoonist stierf aan Lewy body dementie, één van de meest voorkomende soorten van dementie. Bij deze ziekte gaat de geestelijke toestand met schommelingen achteruit. De ziekte heeft ook heel wat weg van de ziekte van Parkinson: bevende lichaamsdelen, stijfheid en afwijkende bewegingen bijvoorbeeld.

De oorzaak ervan zijn eiwitten, genaamd Lewy bodies, die zich in de zenuwcellen van de hersenen nestelen. Dat gebeurt als de hersencellen gevaar lopen, door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een giftige stof. 

Meer
Lees meer...