‘Back To The Future’ met Robert Downey Jr. en Tom Holland dankzij deepfake video

Op YouTube is een video verschenen waarin Robert Downey Jr. en Tom Holland in Back To The Future spelen. Een fan gebruikte deepfake-technologie om de acteurs uit de originele film te vervangen door de twee Marvel-acteurs.

In 1985 was Back To The Future een grote hit. In de film reist hoofdpersonage Marty McFly in een tijdmachine in de vorm van een auto. Hij komt per ongelijk in het jaar 1955 terecht, het jaar waarin zijn ouders elkaar ontmoetten, en bedreigt zo zijn eigen bestaan. In de originele film waren de hoofdrollen weggelegd voor Michael J. Fox en Christopher Lloyd, maar daar besliste YouTube-gebruiker EZRyderX47 nu anders over.

Wel het gezicht, niet de stem

Door de deepfake technologie kon de maker de gezichten van Tom Holland en Robert Downey Jr. zonder enige problemen vermengen met die van de originele acteurs. De technologie kan menselijke beelden samen doen smelten aan de hand van artificiële intelligentie. Die intelligentie gaat jammer genoeg wel niet verder dan het beeld. De stemmen van originele acteurs Michael J. Fox en Christopher Lloyd staan er nog steeds op, maar dat maakte het voor de fans niet minder indrukwekkend.

De keuze voor de combinatie van Tom Holland en Robert Downey Jr. is niet vreemd. De twee spelen al langer samen in de MCU-wereld, waar hun beide personages, Spider-Man en Iron Man, goed overeenkwamen tot de laatste Avengers-film. Wij zien een reboot van Back To The Future met deze combinatie alleszins wel zitten!

(Deep)fake news?

De eerste reacties op de video waren positief, maar toch beginnen mensen te beseffen hoe echt zo’n dingen kunnen lijken. In dit geval wordt het gebruikt voor amusante en grappige dingen, maar in het slechtste geval kan de techniek heel veel fake news verspreiden. Dat stond een aantal maanden geleden te lezen in de Britse krant The Guardian nadat de Vlaamse partij sp.a in mei vorig jaar deepfake had gebruikt om een filmpje van Donald Trump te manipuleren.

In het filmpje gaf Trump zogezegd goede raad aan België over het klimaat. Zo zei hij zogezegd: “Zoals jullie weten had ik de ballen om me terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat zouden jullie ook moeten doen.” De video ontving gigantisch veel reacties van mensen die dachten dat het filmpje echt was, en pas later liet de partij weten dat het over een gemanipuleerd deepfake filmpje ging. Op sommige vlakken is de techniek misschien toch minder veilig.

Meer
Lees meer...