Bart Swings pakt opnieuw Europese titel op de massastart

Bart Swings heeft een zoveelste titel gewonnen op de massastart. Het kroonjuweel van het Belgische schaatsen was op het ijs in Thialf in het Nederlandse Heerenveen opnieuw de beste van het hele pak na een turbulente wedstrijd. Het is zijn derde Europese titel op een rij op de massastart.

De massastart is in het schaatsen de speeltuin van Bart Swings. De 32-jarige Belg is op dat onderdeel de regerende wereldkampioen en olympische kampioen. Bovendien won hij op de Olympische Winterspelen in PyeongChang in 2018 een zilveren medaille.

Valpartij

Op het Europees kampioenschap afstanden pakte Swings op de massastart zowel in 2020 als 2022 het goud. Hij ging dan ook als absolute topfavoriet van start in Thialf. Maar uiteraard was er heel wat concurrentie met de Nederlandse ploeg voorop.

Die Nederlandse ploeg werd wel al snel onthoofd toen kopman Bart Hoolwerf – zilver op het afgelopen WK – zwaar ten val kwam. Bij die valpartij van Hoolwerf en twee andere schaatsers lag er zelfs bloed op het ijs, waarmee het pak meteen was wakkergeschud na een traag begin van de massastart.

Eindsprint

De debuterende Belg Indra Médard, die net als Bart Swings overkomt van het skeeleren, nam daarop de controle over om zijn kopman in een goede positie naar de finale te brengen. Vlak voor het ingaan van de slotronde was het dan aan Swings om zijn beruchte sprint boven te halen. Niemand kon hem nog bedreigen en zo pakte hij zijn derde Europese titel. Het zilver was voor de jonge Oostenrijker Gabriel Odor, het brons nipt voor de verrassende Noor Allan Dahl Johansson.

Meer
Lees meer...