Battle of the cities: Londen of New York?

Welke stad is beter: ‘The Big Apple’ of ‘The Big Smoke’? Volgens het Wealth Report van consultancy bureau Knight Frank is Londen de beste stad van de wereld. Uit hun onderzoek blijkt dat Londen momenteel de favoriete bestemming is van de rijkste investeerders. Maar wat is nu de leukste stad voor ons, gewone stervelingen?

1. Londen biedt een betere levenskwaliteit

Mercer

Volgens de Mercer Quality of Living Survey is Londen een aangenamere plaats om te wonen. Londen bekleedt in deze lijst van 221 steden de 38e plaats, terwijl New York terug te vinden is op plaats 48. In het onderzoek wordt met zowat alles rekening gehouden, van openbaar vervoer en veiligheid tot hoeveel culturele hotspots er zijn.

Londen – New York 1-0

2. New York is makkelijker om je weg te vinden

Dit punt is absoluut voor New York en als je even naar de bovenstaande stratenplannen kijkt, weet je meteen waarom. De weg zoeken in Londen kan soms een hele uitdaging zijn, terwijl ‘The Grid’ van Manhattan zelfs voor de slechtste kaartlezer ‘a piece of cake’ is.

Londen – New York 1-1

3. De metro in New York rijdt 24/7

Een van de grote voordelen van New York is dat je na een nachtje stappen niet ongerust hoeft te zijn over hoe je weer in het hotel geraakt. De subway in New York rijdt 24/7 terwijl de Londense Tube er rond middernacht mee ophoudt.

Londen – New York 1-2

4. Al zijn de Londense cabbies beter dan hun Amerikaanse collega’s

Als het dan toch onvermijdelijk is om de taxi te nemen, ben je beter af in Londen. Een taxiritje mag daar wel duurder zijn, maar de taxichauffeur weet tenminste waar hij naartoe rijdt. Londense cabbies moeten immers een zeer uitgebreid examen afleggen, waarmee ze bewijzen dat ze ‘The Knowledge‘ hebben.  In New York moet je niet verwonderd zijn als de chauffeur aan jou vraagt hoe hij naar je bestemming moet rijden. Je kan er evengoed zelf achter het stuur kruipen.

En geef maar toe, iedereen wordt liever in zo een stijlvolle zwarte slee rondgevoerd dan in zo een schreeuwerig, geel misbaksel uit New York.

Londen – New York 2-2

5. New York heeft stranden

Als je even genoeg hebt van shoppen, sightseeing en museumbezoekjes kan je in New York City altijd terecht op een van de stranden. Op een warme New Yorkse zomerdag kan een bezoekje aan Coney Island wonderen doen. Een absoluut pluspunt waar ze in Londen alleen maar van kunnen dromen. Al zou een strand in Londen door het druilerige weer toch niet veel zin hebben.

Londen – New York 2-3

6. Maar Londen heeft de koninklijke parken

Vergeet Central Park in New York. Geen enkel park ter wereld kan op tegen de 8 koninklijke parken in Londen. Hyde Park is bijvoorbeeld de perfecte plaats om even aan alle drukte van de stad te ontsnappen. Londen telt zo’n 3.000 parken en groene plekjes, terwijl New York het met ongeveer 1.700 parken moet doen. De totale hoeveelheid groene ruimte per inwoner in Londen bedraagt zo’n 27 m², in New York is dat 23.1 m².

Londen – New York 3-3

7. Londen heeft meer grote sportstadions

Voor de sportfanaten is Londen absoluut een plek waar je ooit naartoe moet gaan. Zes van de twintig huidige Premier-League clubs hebben hun thuisbasis in Londen. Daarnaast ligt ook de meest heilige voetbalgrond van Europa, Wembley Stadium, in Londen. Tennisfreaks kunnen terecht op de Central Court van Wimbledon die gewoon pure nostalgie uitademt. Voor de Olympische Spelen in 2012 kwamen er trouwens nog enkele mooie stadions bij. In New York kan je als sportfreak ook aan je trekken komen, al zal je dan wel iets van American football of baseball moeten kennen.

Londen – New York 4-3

8. New York heeft betere uitgaansmogelijkheden

Giphy
New York is een stad die echt dag en nacht springlevend is. Met honderden verschillende bars, clubs, theaters en bioscopen is er voor elk wat wils. En in tegenstelling tot in de Londense pubs, word je hier niet om 23 uur aan de deur gezet.

Londen – New York 4-4

9. New York heeft de indrukwekkendste skyline

De skyline van The Big Apple is absoluut indrukwekkender dan die van Londen. Als het om het meeste hoge gebouwen gaat, wint New York zeker. Het One World Trade Center, Empire State Building, Chrysler Building,… de enorme wolkenkrabbers zijn amper te tellen. Al krijgt de skyline van Londen de laatste tijd meer vorm. Met de Gherkin en The Shard zijn er de laatste jaren ook in Londen enkele mooie nieuwe bouwwerken bijgekomen. Al zullen ze in Londen nog veel moeten werken als ze in de toekomst de grootste willen hebben.

Londen – New York 4-5

10. Maar Londen heeft meer historische trekpleisters

Hoe indrukwekkend de skyline van New York ook is, ze mist iets wat er in Londen wel in overvloed te vinden is: historische gebouwen. Londen is een stad waar de geschiedenis vanaf druipt. Of je nu een bezoekje brengt aan de Tower of London of aan Westminster Abbey, je voelt je altijd verbonden met de geschiedenis van de stad.

Ook op het gebied van musea heeft Londen een stapje voor op New York. De Londense musea zijn een stuk vriendelijker voor de portefeuille, vaak zijn ze zelfs helemaal gratis! In New York daarentegen vragen de meeste musea een serieuze inkomprijs.

Londen – New York 5-5

11. De keuze is aan jou

Volgens ons hebben beide steden allebei hun positieve en negatieve kantjes, en dus kunnen wij niet kiezen welke stad de overwinning verdient. Daarom laten we de keuze aan jullie: Londen of New York?

Meer
Lees meer...