België heeft 60 dagen om Puigdemont uit te leveren aan Spanje, ondertussen zitten al 9 van zijn ministers in de gevangenis

Het Spaanse parket heeft een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Carles Puigdemont, de afgezette minister-president van Catalonië. Concreet betekent dat dat België hem binnen de 10 tot 60 dagen moet uitleveren aan de Spaanse autoriteiten.

Spanje spreekt straffe taal. De officier van Justitie heeft officieel een Europees aanhoudingsbevel gevraagd om Carles Puigdemont uit te leveren, aldus RTBF. De voormalige Catalaanse president, die momenteel in Brussel verblijft, en veertien van zijn adviseurs hadden vandaag moeten verschijnen voor de rechtbank. Ze staan terecht voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing door het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Gevangenis

Negen van de voormalige ministers hebben zich vandaag aangemeld. Zij werden naar de gevangenis gestuurd in afwachting van hun proces. Een voormalige minister kan op borgtocht worden vrijgelaten, omdat hij uit de regering stapte voor de onafhankelijkheidsverklaring.

Carles Puigdemont en vier van zijn ministers die ook in Brussel verblijven, hebben zich niet aangemeld. Zij zijn op de vlucht en bekritiseren de straffen die hen worden opgelegd, want volgens de aard van de zaak lopen ze het risico op 30 jaar cel.

Omdat Puigdemont woensdagavond al bevestigde dat hij niet snel naar Spanje zou terugkeren, is er nu het Europese aanhoudingsbevel.

Uitleveren aan Spanje

En wat gaat België nu doen? Volgens strafpleiter Maxime Chomé zijn er twee mogelijkheden voor de Belgische autoriteiten: “Carles Puigdemont aanvaardt zijn uitlevering en hij wordt binnen de tien dagen uitgeleverd aan Spanje. Of hij weigert zijn uitlevering en dan is er een periode van zestig dagen waarin Puigdemont moet uitgeleverd worden aan de Spaanse autoriteiten.”

‘Als kers op de taart’ heeft NVA-voorzitter Bart De Wever beloofd dat hij zijn “vriend” niet in de steek zal laten, mocht België gehoorzamen en Puigdemont uitleveren.

Meer
Lees meer...