Olympisch België: onze 6 beste disciplines

beste belgische sporten op de spelen
ISOPIX

Ons land nam voor het eerst deel aan de Olympische Zomerspelen in 1900. 24 jaar later debuteerden we op de eerste editie van de Winterspelen. België behaalde in totaal al 154 Olympische medailles. Door de wereldwijde coronacrisis, zal daar dit jaar alleszins geen medaille bij komen.

België nam al deel aan 26 Zomerspelen en 21 Winterspelen. Nu er geen enkele medaille kan verdiend worden, is het een mooi moment de disciplines waar België de meeste medailles verzamelde te eren.

Wielrennen – 25 medailles

België behaalde al 25 Olympische medailles in de wielersport. Twee gouden daarvan werden behaald door André Noyelle. Hij behaalde ze beide op de Spelen in Helsinki in 1952. Na zijn carrière had Noyelle een succesvolle fietsenzaak in Ieper. Hij overleed op 72-jarige leeftijd.

Op de laatste Olympische Spelen in Rio Di Janeiro won Greg Van Avermaet nog een gouden medaille in een wegwedstrijd. Jolien D’Hoore pakte een bronzen medaille bij de vrouwen.

Boogschieten – 19 medailles

ISOPIX

Van de negentien medailles die België won in het boogschieten, waren er negen afkomstig van Hubert Van Innis. Hij is daarmee ook de Belg met de meeste gouden medailles ooit op de Olympische spelen. Op zijn 65 jaar is hij nog wereldkampioen geworden in het boogschieten. Van Innis overleed op 95-jarige leeftijd in Zemst. In Elewijt, zijn geboortedorp in Vlaams Brabant, staat er een monument om hem te herdenken.

Atletiek – 13 medailles

Met atletiek wist België al dertien medailles in de wacht te slepen. De eerste medaille was een bronzen in het touwtrekken op de Spelen in Antwerpen in 1920. De laatste medaille in de atletiek was er eentje voor Nafissatou ‘Nafi’ Thiam. Ze behaalde goud op de zevenkamp voor vrouwen. Op de Spelen van 2012 in Peking behaalde Tia Hellebaut ook goud.

Ruitersport – 12 medailles

ISOPIX

België behaalde tot dusver twaalf medailles in de discipline van de ruitersport. Hiermee staat het op de dertiende plaats in de Olympische medaillespiegel van die discipline. Onze laatste medaille dateert wel van 1976 tijdens de Olympische Zomerspelen. Toen behaalde het Belgisch team en François Mathy individueel brons.

Schermen – 10 medailles

Fernand de Montigny was schermer en hockeyspeler. Hij behaalde in totaal zes medailles waaronder één gouden. Zowel in het hockey als in het schermen won hij Olympische medailles.

ISOPIX

Naast atleet was Fernand de Montigny ook architect. Samen met Louis Somers stond hij in voor de verbouwing van het stadion van Beerschot tot Olympisch Stadion voor de Spelen in Antwerpen van 1920. Hij heeft eerst zelf het stadion helpen verbouwen, om er daarna een medaille in te winnen. De Montigny overleed op 89-jarige leeftijd in Antwerpen.

Paul Anspach was ook een schermer. Hij nam vier keer deel aan de Olympische Spelen en behaalde in totaal vijf medailles waaronder twee gouden. Hij overleed op 99-jarige leeftijd in Vorst.

Judo – 12 medailles

Ingrid Berghmans won de eerste medaille voor België in de discipline van judo. Het was meteen een gouden. Afgelopen zomerspelen in Rio behaalde onze landgenoot Dirk Van Tichelt een bronzen medaille in de gewichtsklasse onder 73 kilo. Verder doen namen als Ulla Werbrouck en Gella Vandecaveye zeker wel een belletje rinkelen. Beiden waren goed voor een gouden, zilveren en bronzen medaille.

Gesponsorde artikelen