België pakt tweede plaats in medaillestand op WK atletiek indoor met drie wereldtitels

België is een atletiekland! Met drie gouden en een bronzen medaille op het afgelopen wereldkampioen atletiek in het Schotse Glasgow pakt ons land zelfs de tweede plaats in de medaillestand. De prestaties van Alexander Doom, Noor Vidts, de 4 x 400 meter en Eliott Crestan beloven het beste voor de Olympische Spelen in Parijs van komende zomer.

Als klein land liet België zich de voorbije jaren al meermaals opmerken op het allerhoogste niveau in de atletiek. Zo waren er uiteraard Tia Hellebaut en Kim Gevaert, gevolgd door de broers Borlée en uiteraard de fenomenale Nafi Thiam. Maar ondertussen is atletiek ook in de breedte gegroeid in België. Dat bleek ook tijdens het WK indoor van afgelopen weekend, waar ons land enkel de ongenaakbare Verenigde Staten moest voorlaten in de medaillestand.

Noor Vidts

Het droomweekend voor de Belgische atletiek begon vrijdag met de 27-jarige meerkampster Noor Vidts. Zij pakte in 2022 op het WK indoor al goud op de vijfkamp en startte dus als titelverdedigster aan de loodzware dag als topfavoriete. Na een vierde plaats in de 60 meter horden en een tweede plaats in het hoogspringen greep Vidts na twee onderdelen de leidersplaats.

Na het kogelstoten zag ze de jonge Fins Saga Vanninen – ondanks een persoonlijk indoorrecord – over zich springen in de stand. Vidts naderde na haar favoriete onderdeel, het verspringen, tot op amper 9 punten van Vanninen, waardoor de 800 meter voor de beslissing moest zorgen. Daarin rekende ze eenvoudig af met haar concurrentie om zo haar tweede wereldtitel te pakken.

Noor Vidts – Bron: Michael Steele/Getty Images

Alexander Doom

Een dag later was het tijd aan Alexander Doom. De 26-jarige West-Vlaming stond enkele jaren geleden nog bekend als een eeuwig talent, maar stootte nu toch definitief door naar de wereldtop. Dankzij Defensie kan hij sinds 2021 echter eindelijk leven als een volwaardige prof en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Datzelfde jaar werd hij meteen een vaste waarde bij de Belgian Tornadoes, maar ook individueel loopt het steeds beter.

In Glasgow maakte Doom bij de 400 meter indruk in de reeksen en de halve finale, waardoor hij als zaterdag als outsider begon aan de finale. Daarin stond hij echter tegenover olympisch kampioen Karsten Warholm, waardoor goud moeilijk leek. Doom liet zich niet kennen, trok met Warholm de laatste rechte lijn en stormde de Noor op de streep voorbij. De handen voor zijn hoofd verraden dat de Belg ook zichzelf had verbaasd.

Belgian Tornadoes

Daarmee zat het toernooi van Alexander Doom er nog niet op. Met de 4 x 400 meter had hij namelijk nog een wereldtitel uit 2022 te verdedigen. Dat moesten ze wel doen zonder de tweeling Jonathan en Kevin Borlée, die deze zomer afscheid nemen.

In de reeksen kreeg ook Alexander Doom rust en kwam 800 meter-loper Tibo De Smet in de ploeg. Daarop plaatste België zich toch knap met de tweede tijd voor de finale. De Amerikanen hadden de beste tijd in die reeksen en toverden topsprinter Noah Lyles uit hun hoge goed voor de finale.

Voor die finale zondagavond kwam Doom in het viertal als slotloper. Jonathan Sacoor, Dylan Borlée en Christian Iguacel waren de andere lopers. Dat drietal bracht Doom mooi in het spoor van de Amerikaan Christopher Bailey voor de laatste 400 meter. De Belgische wereldkampioen deed daarop zijn kunstje van de individuele finale mooi over en snelde opnieuw in de slotmeters naar de wereldtitel.

Iets later op de avond maakte 800 meter-loper Eliott Crestan het Belgisch feestje nog iets mooier. Na een harde en hectische wedstrijd snelde hij naar een bronzen medaille.

Meer
Lees meer...