Kevin en Jonathan Borlée kondigden afscheid aan na Olympische Spelen 2024

De Belgische atletiektweeling Jonathan en Kevin Borlée (34) doet er nog zo’n anderhalf jaar bij. Dat hebben ze zojuist zelf aangekondigd op sociale media. Na de Olympische Spelen van 2024 in Parijs hangen de 400 meter-specialisten hun spikes definitief aan de haak na een indrukwekkende carrière.

In februari 2023 worden Kevin en Jonathan Borlée 35 jaar. Daarmee zijn ze op kampioenschappen al enige tijd met voorsprong de veteranen tussen het vele jonge atletiekgeweld van over heel de wereld. Zeker op een slopende afstand zoals de 400 meter zijn er maar weinig atleten die zo’n lange carrière hebben.

Toch zijn de broers nog niet van plan om meteen te stoppen. Op Instagram hebben ze in een prachtige video zojuist hun afscheid aangekondigd … na de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Die gaan door van vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus 2024. Dat wil zeggen dat Kevin en Jonathan nog iets meer dan anderhalf jaar doorgaan.

Medailles op EK’s en WK’s, nipt niet op OS

De broers Borlée staan al sinds 2008 aan de top. Toen braken ze zowel op de 4 x 400 meter als op de 400 meter individueel meermaals het Belgisch record. Dat deden ze onder andere op de Olympische Spelen in Peking, hun eerste grote toernooi. Daar werden ze met de Belgian Tornados, na een dopingschorsing voor Rusland, uiteindelijk vierde. Het zou een voorbode worden van hun pech op de Olympische Spelen. Zowel individueel als met de estafette zouden de Borlées namelijk maar liefst zes keer op plaats 4 of 5 eindigen op de Spelen.

Op Europese kampioenschappen en zelfs wereldkampioenschappen zouden Jonathan en Kevin wel meermaals met medailles naar huis gaan. Zo werd Kevin Europees kampioen in 2010 en hij individueel brons op WK 2011. Het EK in 2018 was ongetwijfeld een van de hoogtepunten in de carrière van de broers. Toen pakte Kevin namelijk zilver en Jonathan brons en stonden ze zo voor het eerst samen op het podium van een groot toernooi op de 400 meter.

Belgian Tornados

Met de Belgian Tornados – de 4 x 400 meter – deden ze dat wel vaker. In hun carrière tot nu toe stond er maar liefst 15 keer minstens één van de twee broers op het podium van een EK of WK (indoor) bij de estafette. 6 keer daarvan stonden ze op de hoogste trede. Daarmee behoren ze tot de beste atleten die ons land ooit kende.

Na de Olympische Spelen van 2024 stopt hun vader Jacques Borlée overigens ook als coach van de Belgian Tornados. Met onder andere jongere broer Dylan Borlée en Jonathan Sacoor blijven er nog genoeg goede 400 meter-lopers over in ons land om het project door te zetten, al zal dat dus met een nieuwe trainer zijn.

Meer
Lees meer...