België Europees kampioen 4×400 meter dankzij drie broers Borlée en Sacoor

Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Jonathan Sacoor en Kevin Borlée zijn Europees kampioen geworden op de 4 x 400 meter. Het is de tweede gouden medaille voor België op het Europees kampioenschap in Berlijn. Het Verenigd Koninkrijk veroverde zilver door nipt Spanje, dat brons pakt, achter zich te houden.

In de reeksen van de 4 x 400 meter mochten Jonathan en Kevin Borlée nog rusten om ook individueel te kunnen scoren (ze pakten uiteindelijk zilver en brons op de 400 meter), maar in de finale was de tweeling er uiteraard wel bij.

Kevin Borlée doet het opnieuw

Het was echter de jongste Borlée die door vader Jacques was aangeduid als startloper. Dylan gaf de stok ongeveer als derde door aan broer Jonathan, die direct begon aan zijn inhaalrace. De bronzen EK-medaille van de individuele 400 meter schoof op naar een tweede plaats.

Als derde loper rekenden de Belgian Tornados op het nieuwe wonderkind Jonathan Sacoor. De amper 18-jarige loper bezweek niet onder de druk en begon de kloof met de verrassend sterke Spaanse koploper te dichten. De vaste slotloper van de Belgen, Kevin Borlée kreeg de stok als tweede en deed dan weer hij zo goed in is. Met opnieuw een ijzersterke finish maakte hij België Europees kampioen op de 4 x 400 meter.

Getty Images

Vijfde medaille voor België op EK atletiek

België is bezig aan een heel sterk EK atletiek in Berlijn. Na de Europese titel in de zevenkamp van Nafi Thiam gisterenavond is het de tweede gouden medaille voor België op het EK atletiek. Daarnaast pakte ons land ook al twee keer zilver (Bashir Abdi op de 10.000 meter en Kevin Borlée op de 400 meter) en één keer brons (Jonathan Borlée op de 400 meter).

Daarnaast waren er ook dichte ereplaatsen voor de Belgian Cheetahs (4de op de 4 x 400 meter), Hanne Claes (4de op de 400 meter horden), Soufiane Bouchikhi (6de op de 10.000 meter) en Ismael Debjani (8ste op de 1.500 meter). Morgen komen op de slotdag van het EK nog Belgen in actie op de marathon, de 5.000 meter bij de vrouwen en het polsstokspringen bij de mannen.

17 medailles waarvan 5 gouden op European Championships

Het EK atletiek in Berlijn vormt samen met de Europese kampioenschappen van zes andere sporten, die allemaal doorgaan in het Schotse Glasgow, de allereerste European Championships. Het tornooi wil uitgroeien tot een soort Europese mini-Olympische Spelen.

Over alle sporten heen won ons land al 17 medailles op die European Championships. Vijf daarvan waren goud. Naast de twee gouden atletiekmedailles waren er ook Europese titels voor Nina Derwael (brug met ongelijke leggers), het duo Kenny De Ketele en Robbe Ghys (ploegkoers) en Victor Campenaerts (tijdrijden).

België staat met zijn medailleoogst op een voorlopige elfde plaats op de medaillespiegel. Rusland staat helemaal bovenaan met 57 medailles waarvan 28 gouden, het Verenigd Koninkrijk staat op twee, Nederland op drie. Zondag is de laatste dag van de European Championships. De grootste kans voor een zesde gouden medaille heeft ons land in de wegrit van het wielrennen.

Broers Borlée: 13 medailles op EK’s en WK’s

De nieuwe Europese titel voor de Belgische 4 x 400 meter mannenploeg is nog maar eens een succes voor vader Jacques Borlée en zijn zonen Kevin, Jonathan en Dylan. Het is de derde gouden estafettemedaille voor het team na 2012 in Helsinki en 2016 in Amsterdam.

In 2010 in Barcelona moesten ze nipt tevreden zijn met brons, in 2014 in Zürich grepen ze naast de medailles door de afwezigheid van een geblesseerde Jonathan. Op het EK indoor wonnen de Belgian Tornados ook al eens goud (2015), zilver (2017) en brons (2011) en op het WK indoor waren de broers Borlée en hun ploegmaats al goed voor zilver (2010) en brons (2018).

Individueel won Kevin Borlée in 2010 goud op het EK in Barcelona, in 2011 brons op het WK in Daegu, en eerder deze week nog zilver op het EK in Berlijn. Daarmee brengen ze hun totaal aantal medailles bij de mannen op grote tornooien op dertien. Zus Olivia Borlée pakte met de 4 x 100 meter brons op het WK in goud op de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

epa
Meer
Lees meer...