Noor Vidts pakt wereldtitel vijfkamp op WK indoor atletiek

Noor Vidts heeft België op de eerste dag van wereldkampioenschap atletiek in zaal in de Servische hoofdstad Belgrado goud bezorgd. Onze 25-jarige landgenote was de beste in de vijfkamp in een nieuw Belgisch record.

Na haar verrassende vierde plaats – op 19 punten van brons – op de zevenkamp op de afgelopen Olympische Spelen was Noor Vidts een van de favorietes voor het goud op de vijfkamp op het WK indoor atletiek. In Belgrado begon ze vrijdagmorgen meteen ijzersterk met een persoonlijk record van 8″15 op de 60 meter horden. Die tijd was meteen goud voor een leidersplaats.

Drie persoonlijke records

Die eerste plaats moest ze na het hoogspringen even afstaan aan haar Poolse concurrente Adrianna Sułek. Met 1,83 meter bleef Vidts daar amper één centimeter onder haar persoonlijk record, goed voor het tweede beste resultaat van alle deelneemsters op het WK. Bij de derde opdracht, het kogelstoten, was de Belgische met 14,03 meter opnieuw de beste van heel het pak. Met die prestatie stond ze opnieuw aan de leiding.

In het verspringen wist Noor Vidts haar voorsprong op Sułek te vergroten tot 67 punten. Haar 6,60 meter was opnieuw goed voor een persoonlijk record en het tweede beste resultaat van iedereen. In de afsluitende 800 meter mocht de Belgische maar liefst 5 seconden op haar concurrente, maar ze deed veel meer dan dat. Met 2’08″81, haar derde persoonlijke record van de dag, won ze 800 meter en dus meteen ook de vijfkamp.

Tweede Belgische wereldkampioen ooit

Het is nog maar de tweede wereldtitel ooit voor België op het WK atletiek indoor. Tia Hellebaut ging haar vooraf in 2008, eveneens op de vijfkamp. Met een totaalscore van 4.929 punten verbetert Vidts meteen ook het Belgisch record van Nafi Thiam.

“Dit is een beetje zot. Ik kan het niet geloven. Vorig vond ik het al zot om een medaille te winnen (toen pakte ze zilver op het EK atletiek indoor, red.). Daar had ik nooit van durven te dromen en nu word ik wereldkampioen. Dat is heel zot. Dat Belgisch record was van Nafi, dat is niet zomaar iemand. Dat maakt het heel speciaal”, reageerde Noor Vidts op haar wereldtitel aan Sporza.

Meer
Lees meer...