Belgische bedrijven massaal aangevallen door ransomware, met zware gevolgen

Cybercriminelen blijven Belgische bedrijven viseren, en dat met steeds grotere gevolgen. In 2024 alleen al belandden de gegevens van minstens 45 bedrijven op het dark web, goed voor een verlies van 1,35 terabyte aan data. Opvallend: vooral kleinere bedrijven zijn het slachtoffer. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Orange Cyberdefense, de cyberbeveiligingstak van telecomreus Orange.

De analyse wijst op een verontrustende trend: ransomware-aanvallen blijven toenemen, en ze leiden steeds vaker tot ernstige datalekken. Bij zo’n aanval versleutelen hackers de gegevens van een organisatie en eisen ze losgeld om die weer vrij te geven. Betaalt het slachtoffer niet, dan belanden de gestolen gegevens vaak op het dark web.

In totaal verloren Belgische bedrijven vorig jaar 1,35 terabyte aan data op die manier. Dat meldt persagentschap Belga op basis van de bevindingen van Orange Cyberdefense. Opvallend is dat vooral kleinere ondernemingen in het vizier van cybercriminelen komen. Maar liefst 60 procent van de getroffen bedrijven telde minder dan 250 werknemers. Eén op de vier had zelfs minder dan 50 mensen in dienst.

Productie- en financiële sector hard geraakt

De productiesector bleek het vaakst het slachtoffer te zijn van ransomware, goed voor 22 procent van de gevallen. Toch is er ook een duidelijke stijging merkbaar in aanvallen op de financiële en verzekeringssector, die samen 13 procent van de incidenten vertegenwoordigden.

Die stijging is wellicht mee te verklaren door de aanval op Penbox, een Belgische softwareleverancier voor meer dan 400 verzekeringsmaatschappijen. Na die aanval doken gegevens van talrijke organisaties op het dark web op. De cijfers van Orange Cyberdefense maken nog maar eens duidelijk dat geen enkele organisatie immuun is voor cyberaanvallen — ongeacht de grootte of sector.

Meer
Lees meer...