Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat beren hun welpen nu een jaar langer zogen. De verandering in het gedrag kan worden verklaard door het jachtbeleid in het land. Beren in een familie hebben namelijk een grotere kans op overleven dan dieren die individueel rondzwerven.
Beren zorgen momenteel zo’n 2,5 jaar voor hun kleintjes. Dat is een jaar langer dan voordien. En dat heeft vooral een menselijke oorzaak …
Jachtbeleid
Tussen 2010 en 2014 werden er in de Zweedse bossen 300 beren doodgeschoten. Dat meldt Metro. Er mag dus op beren gejaagd worden, maar wel op één voorwaarde: de beer mag geen jongen hebben.
Professor Jon Swenson van de Norwegian University of Life Sciences verduidelijkt: “De kans dat een vrouwtje wordt doodgeschoten is vier keer zo groot als de kans dat een vrouwtje met een welp wordt gedood”.
Aangepast gedrag
Het jachtbeleid heeft geleid tot een aangepast gedrag bij de berenpopulatie. Vrouwtjes blijven langer voor hun jongen zorgen omdat dat zowel voor de moeder als de welpen het veiligst is. Hierdoor wordt een vrouwtje minder vaak drachtig en zijn er dus minder geboortes.