Besparingen HBO: Geen nieuw seizoen van ‘Minx’ en ook ‘The Nevers’ en ‘Westworld’ delen in de klappen, dit is er aan de hand bij HBO

Er zijn vreemde dingen aan het gebeuren bij HBO Max en hoewel die streamingdienst bij ons niet actief is zullen ook Belgische fans van HBO met een abonnement op Streamz daar iets van (gaan) merken. De vernieuwing van nieuwe seizoenen wordt teruggedraaid en andere series worden van het platform verwijderd. En dat blijft niet langer beperkt tot kleine titels die niemand bekijkt.

Er zit geen andere tactiek achter deze vreemde beslissingen dan een economische. De eerste vreemde beslissing kwam er met het niet uitbrengen van Batgirl, een film die Adil El Arbi en Bilall Fallah op dat moment aan het afwerken waren voor HBO Max. Toen klonk het nog bij de nieuwe CEO van Warner Bros., waar ook HBO onder valt, dat hij meer op grote bioscoopproducties wilde inzetten.

© HBO Max

Besparingen

Maar er is meer aan de hand: feit is dat Warner Bros. in een zware besparingsoperatie zit en dat de nieuwe CEO David Zaslav aan investeerders beloofd heeft dat hij met het nieuwe bedrijf Warner Bros. Discovery voor drie miljard dollar aan besparingen zou doorvoeren. Onder dat bedrijf vallen niet enkel Warner Bros. en Discovery zelf, maar ook HBO (en dus HBO Max) en die besparingen laten zich nu voelen.

Het bedrag is intussen al groter geworden, het doel is nu om meer dan vier miljard te besparen, met al een flink aantal ontslagen tot gevolg. Daarnaast is er het afschrijven van titels die al online staan of reeds in productie zijn. Hoe het precies werkt, weten wij ook niet, maar door titels te cancellen en van het platform HBO Max te verwijderen, kunnen ze ook via een technische boekhoudkundige ingreep afgeschreven worden, en dus bespaard.

Naast het produceren van titels, dat om evidente redenen geld kost, zijn er ook nog de kosten van het online houden van series, zoals het betalen van royalty’s aan cast en crew. Dat wil dus zeggen dat er naast de eigen content die al verdwenen is nog meer eigen content zal verdwijnen in de komende jaren.

Love Life

Dat verwijderen van eigen titels leek in eerste instantie beperkt te blijven tot reality- en animatieseries, maar blijkt toch ook al een stuk verder te gaan. Series die na één seizoen gecanceld werden zoals Genera+ion (2021), Run (2020) en Mrs. Fletcher (2019) zijn al langer niet meer te vinden op HBO Max en ook Vinyl (2016) zou eraan gaan geloven. Voor Streamz-kijkers blijft de schade voorlopig beperkt tot Genera+ion dat niet meer op het platform te vinden is. Run en Mrs. Fletcher staan er nog beschikbaar tot 31 december 2023 en worden dan ofwel verwijderd ofwel heronderhandeld. Wat films betreft is de HBO-film Locked Down (2021) al gesneuveld op zowel HBO Max als Streamz.

© HBO Max

Nu is daar een boel schade bijgekomen. De twee seizoenen tellende serie Love Life (2020) die in elk seizoen rond een nieuw hoofdpersonage draait dat op zoek gaat naar de ware liefde, is gecanceld en  verwijderd van HBO Max, hoewel ze goeie kritieken kreeg. In het eerste seizoen was Anna Kendrick nog het gezicht van de serie, maar ook het tweede seizoen dat rond Marcus (William Jackson Harper) draaide, was in onze eindejaarslijst te vinden in 2021. Ook op Streamz is Love Life niet langer te vinden, het tweede seizoen van de reeks wordt momenteel wel nog uitgezonden op Play5.

Geen tweede seizoen Minx

Een serie die dit jaar toegejuicht werd, was Minx. Een vernieuwing voor een tweede seizoen volgde twee maanden na de start van de serie in mei van dit jaar, maar op die beslissing zijn ze nu teruggekomen bij Warner Bros. Discovery. Dat is een vreemde beslissing omdat het filmen van het tweede seizoen al bijna afgerond was.

Productiemaatschappij Lionsgate heeft al gereageerd dat ze het tweede seizoen gewoon gaan afronden en dan aan het shoppen gaan om te bekijken of ze hun serie ergens anders kunnen laten landen. Minx is intussen al verwijderd van HBO Max, maar is momenteel nog beschikbaar op Streamz, tot 17 maart 2023. Allicht wordt de serie daarna ook daar verwijderd.

Westworld

Een grote vis die nu slachtoffer lijkt van de besparingen is Westworld. Hoewel iedereen het erover eens zal zijn dat de reeks na een briljant eerste seizoen moeite had om op eenzelfde kwalitatieve lijn door te gaan, kwam de stopzetting van de reeks na vier seizoenen als een verrassing. Temeer omdat shworunners Lisa Joy en Jonathan Nolan luidop aan een afronding in het vijfde seizoen dachten.

Ook die serie, die toch een hele bekende HBO-naam is, zal nu verwijderd worden van HBO Max. Op Streamz staat Westworld voorlopig nog gewoon beschikbaar, tot 31 december 2023. Wie nog niet aan de serie begonnen is en dat wel nog van plan was, raden we aan om dat snel te doen.

Nooit meer The Nevers

Het laatste slachtoffer is voorlopig The Nevers (2021), een HBO-serie van Josh Whedon waarvan de eerste seizoenshelft in première ging in het voorjaar van 2021. Zes afleveringen werden beschikbaar gesteld, de zes volgende werden aangekondigd voor 2022 maar kregen nooit een concrete datum mee. Fans die zich dus afvroegen hoe het verder zou gaan in The Nevers kunnen voor eeuwig blijven gissen. Voor wie er toch nog aan wil beginnen: de zes afleveringen staan beschikbaar op Streamz tot 31 december 2023.

Niet enkel HBO

De streamingoorlog resulteert niet enkel in meer series dan ooit tevoren, maar heeft ook als gevolg dat streamingdiensten allemaal moeten besparen. In 2022 ondervond ook Netflix dat aan den lijve toen ze door tegenvallende cijfers tot ontslagen moesten overgaan. En ook Lionsgate+ – dat bij ons als extra optie te nemen is via Apple TV – draait vernieuwingen van series terug: Dangerous Liasions, met onder andere Carice Van Houten in de cast, werd daar vernieuwd voor een tweede seizoen, tot het dat plots niet meer was.

Het blijft een vreemd verhaal en seriefans kunnen niet langer om de harde realiteit heen: de enige zekerheid is dat niets nog zeker is.

Meer
Lees meer...