Bestuurslid Vlaams Belang Jongeren onder vuur na racistische en seksistische uitspraken op Tinder

Thomas Lomelino, bestuurslid bij Vlaams Belang Jongeren en kandidaat van Vlaams Belang Mechelen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ligt zwaar onder vuur. De 21-jarige student deed racistische en seksistische uitspraken op Tinder die door het meisje in kwestie online gedeeld werden. Ondertussen stapte hij al uit de partij.

Opnieuw ligt er een lid van Vlaams Belang onder vuur door racistische uitspraken. Deze keer gaat het over Thomas Lomelino, een bestuurslid bij Vlaams Belang Jongeren. Hij heeft zich op Tinder racistisch en seksistisch uitgelaten en die berichten werden publiek gemaakt met alle gevolgen van dien.

https://twitter.com/Louisa_Emilia/status/1166054174443880448?s=19&fbclid=IwAR2wWOEKyG2bnGc0m5WCJHEzygi-8QMWkpXlCA31BGFbVeRcnwSKkSM5ZEA

Racistische uitspraken

Louisa Emilia, een Tindermatch van Thomas deelde foto’s van hun gesprek op Twitter. Daarop is te lezen dat de Vlaams Belanger zich racistisch uitlaat tegenover de vriendin van Louisa.

Hij omschrijft de vriendin, die op één van de foto’s van Louisa staat, als haar huisdier en stelt daarna dat hij “niet het kapitaal heeft om een neger aan te schaffen”. Nadien maakte hij ook nog eens duidelijk dat hij “een mens is omdat hij blank is en van Adam en Eva komt, en geen neger want die komen uit apen”. Bij deze opmerking laat hij bovendien weten dat hij student biologie is. Hij heeft dus duidelijk goed opgelet tijdens de lessen.

https://www.facebook.com/jan.goetschalckx.9/posts/10219560320028985

“Een vrouw is een object”

Het gesprek stopte niet na de opmerkingen over “het huisdier” van Louisa, want uit volgende screenshots blijkt dat Thomas zich probeerde te verdedigen met een wel heel bijzonder argument. “Het boeit mij niet wat jij zegt, want een vrouw is een object en heeft geen mening.”

Met die seksistische opmerkingen probeerde hij dus zijn racistische opmerkingen goed te praten. En ook dat schoot bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat.

https://twitter.com/_winnygaelle/status/1166328151145877504

“Geen racist, maar een realist”

Winny-Gaëlle Isafamba, de vriendin (of volgens Thomas, het huisdier) van Louisa, nam het heft in eigen handen en sprak Lomelino aan over zijn opmerkingen. Daarbij kreeg ze in de eerste plaats de boodschap dat hij de moeite niet had gedaan om haar bericht te lezen, om dan nadien te zeggen dat ze overdreef over “een mopje”. Hij bleef zichzelf vervolgens verdedigen door te verklaren dat hij geen racist is, maar wel een realist. Van excuses is er dus absoluut geen sprake.

Winny-Gaëlle riep in diezelfde tweet daarom ook op om het incident te laten weten aan Hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL), de hogeschool waar Lomelino student is. Daarbij wordt aangehaald dat de opmerkingen van Lomelino in tegenspraak zijn met de normen en waarden van de UCLL en wordt er dus openlijk gevraagd voor eens schorsing van de student.

Ontslag

Nadat de foto’s bekendgemaakt werden op Twitter was de pagina van de website van Vlaams Belang Jongeren, waarop te lezen is dat Lomelino bestuurslid is, onbeschikbaar. Ondertussen is er ook reactie van het Vlaams Belang. Bart Claes, de voorzitter van Vlaams Belang Jongeren, heeft al aan Knack laten weten dat Lomelino ontslag neemt als bestuurslid van Vlaams Belang Mechelen.

Even later is ook bekendgeraakt dat Lomelino uit de partij is gestapt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond Thomas Lomelino nog op de lijst van Vlaams Belang in Mechelen.

Meer
Lees meer...