Bezetting van UCLA door Pro-Palestijnse studenten afgelopen

De bezetting van de UCLA, de campus van de Universiteit van California in Los Angeles, is afgelopen. Een honderdtal studenten kampeerden al zo’n twee weken lang in een bezetting op de campus om zo hun universiteit onder druk te zetten om de steun aan Israëlische bedrijven stop te zetten. Na een gewelddadige confrontatie met pro-Israëlische betogers eerder deze week heeft de politie de bezetting nu volledig ontruimd.

In de Verenigde Staten zijn duizenden studenten protest aan het voeren door te kamperen in een bezetting op de campus van hun universiteiten. Ze doen dat uit steun voor Palestina, waarbij ze hun universiteiten onder druk zetten om hun financiële steun aan Israël stop te zetten. Maar wat een vreedzame manier van protest had moeten worden, liep in verschillende steden volledig uit de hand, met een totale escalatie in de UCLA.

Studentenprotesten

Als sinds de inval van Hamas in Israël op 7 oktober 2023 en de extreem gewelddadige tegenreactie van Israël zijn Amerikaanse studenten op verschillende manieren aan het protesteren. Het ging daarbij de afgelopen maanden al om protestmarsen, sit-ins en hongerstakingen, maar recent namen de studenten hun intrek in bezettingen op de campus.

De eisen van de studenten zijn duidelijk. Ze willen dat de universiteiten hun aandelen in Israëlische bedrijven verkopen. Want via deze weg worden de gewelddadige acties van het Israëlische leger, waarbij al bijna 35.000 Palestijnen om het leven kwamen, namelijk financieel gesteund.

UCLA

Een van die bezettingen bevond zich aan de Universiteit van California, op de campus in Los Angeles, kortweg UCLA. Hoewel de universiteit de bezettingen zag als een illegale bijeenkomst, werd er wel besloten om niet in te grijpen omdat het ging om een vreedzame protesten.

Maar daar kwam dinsdagavond verandering in. Een groep pro-Israëlische protestanten viel toen de bezetting van de pro-Palestijnse studenten aan. Ze gebruikten daarbij in de eerste plaats stokken en baseballbats om te slaan op de studenten en gooiden ook vuurwerk naar de tenten. De politie kwam volgens de studenten pas laat ter plaatse waardoor er heel wat slachtoffers vielen. De UCLA besloot om alle lessen op woensdag te schrappen. De rector van de UCLA liet ook weten dat hij een onderzoek zal starten naar de politie over het laattijdig ingrijpen tegen de gewelddadige tegenbetogers.

Einde bezetting

Kort na de gewelddadige confrontatie kwam er een oproep aan de betogers om de bezetting te verlaten. Als ze dat niet zouden doen, dan zouden ze gearresteerd worden. Deze oproep zorgde ervoor dat heel wat mensen de bezetting kwamen steunen langs de buitenkant. Het zou gaan om zo’n 2.000 mensen die de 300 tot 500 studenten in de bezetting probeerden te helpen. Ze deden dat onder andere door een menselijk schild te bouwen. Maar uiteindelijk moesten ze zich gewonnen geven.

De studenten maakten het de politie weliswaar niet makkelijk en gebruikten barricades en houten paletten om hun bezetting te verstevigen. Maar de politie kon – met behulp van zogenaamde flashbangs en rubberen kogels – toch de bezetting binnendringen. In totaal werden 210 demonstranten gearresteerd. De tenten zijn verwijderd en de barricades rond de bezetting zijn ook al grotendeels weggehaald.

Bekijk hier beelden van de inval door de politie:

Meer
Lees meer...