Bijna nergens in Europa meer moorden dan in België

Op Finland na is er geen enkel land in West-Europa waar zoveel moorden worden gepleegd als in België. Het verschil is echt wel spectaculair: in ons land heb je twee keer meer kans om vermoord te worden dan in Nederland en de UK, maar ook Spanje bijvoorbeeld. Alleen in “nieuwe” Europese landen zoals de Baltische staten wordt meer gemoord.

In België komen elk jaar net geen 2 op 100.000 mensen om doordat iemand hen vermoord. Dat lijkt weinig (het is uiteraard altijd te veel), maar wanneer we gaan kijken in de cijfers van Eurostat en van de nieuwe, knappe Homicide Monitor van het Igarapé Institute, dan zien we dat bijna al onze buurlanden onder de 1 op 100.000 blijven.

De enige uitzondering in West-Europa is Finland, waar in 2011 2,1 op 100.000 mensen werden vermoord. In 2012 was dat overigens al niet meer waar en zakte daar het cijfer naar 1,6 terwijl het bij ons even hoog bleef en zelfs lijkt te stijgen.

Familie

Er worden overigens drie keer meer mannen vermoord dan vrouwen, en de meeste slachtoffers zitten in de leeftijdsgroep 45-59 (in tegenstelling tot rest van de wereld, waar de slachtoffers jonger zijn). Ongeveer 54 procent (het varieert met de bron) van de moorden zijn passioneel of van familiale aard. Slechts 6 procent zijn het resultaat van “inbraken of andere criminele activiteiten”. Van 28 procent weten we blijkbaar de reden niet.

14 van de 20 landen waar het meest wordt gemoord liggen in Zuid-Amerika of de Caraïben. Honduras heeft een murder rate van 85,5 op 100.000.

Meer
Lees meer...