We zitten allemaal te wachten op het einde van de coronapandemie. Microsoft-mede-oprichter Bill Gates zegt een idee te hebben over wanneer de crisis voorbij zal zijn. In een uitgebreid interview met het Britse technologiemagazine Wired gaf hij zijn mening over de huidige situatie en de toekomst van de pandemie.
Bill Gates zegt onder de indruk te zijn van de snelheid waarmee het wereldwijde onderzoek naar het coronavirus vooruit gaat. Zelf stelde hij al 40 miljard dollar (zo’n 37 miljard euro) ter beschikking in de strijd tegen het virus. Het onderzoek naar RNA-vaccins (vaccins op basis van een genetische code in een vet- of lipidenoplossing) toont volgens de miljardair erg veel potentieel. Gates gelooft dat er vanaf volgend jaar op industriële schaal een vaccin kan geproduceerd worden. Dat zou betekenen dat de pandemie eind 2021 volledig achter de rug is.
Enkel voor rijke landen
Er is helaas een ‘klein’ detail. Zijn schatting geldt enkel voor rijke landen en niet zozeer voor derdewereldlanden. Het RNA-vaccin is volgens Gates een te dure oplossing voor ontwikkelingsgebieden. Bedrijven als Johnson & Johnson, moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, zouden een oplossing kunnen ontwikkelen, zegt Bill Gates in het interview. Maar die zal er vermoedelijk volgend jaar nog niet zijn. De filantroop vreest ook dat de dringnde nood aan een vaccin ervoor zal zorgen dat veel vaccins niet voldoende getest zullen zijn.
Kritiek op Trump
In het interview is Bill Gates zeer kritisch over de aanpak van Trump en de Amerikaanse regering, die volgens hem helemaal verkeerd was. Gates hekelt de veelvuldige pogingen van de regering om de ernst van het virus te ondermijnen en de valse informatie die Trump verspreidde op Twitter en tijdens persconferenties. Ook in het verleden was Bill Gates al erg kritisch over de Amerikaanse president.
Wired confronteerde Bill Gates ook met samenzweringstheorieën die over hem de ronde doen. Zoals de theorie dat hij de vaccins voor het coronavirus zou willen misbruiken om chips bij mensen in te planten. Gates maakt zich zorgen dat zulke theorieën een ‘anti-wetenschap’-klimaat creëren, wat de wetenschappelijke vooruitgang kan hinderen. Hij vindt dat overheden toegang moeten krijgen tot chatapps zoals WhatsApp en Messenger om de verspreiding van fake news tegen te gaan, iets wat hij blijkbaar zelf ook al heeft voorgesteld aan Mark Zuckerberg.