Billie Eilish deelt kortfilm over bodyshaming

De Amerikaanse zangers Billie Eilish heeft zich al meermaals uitgesproken over het onderwerp bodyshaming. Hoewel het eigenlijk over haar muziek zou moeten gaan, merkt Billie dat mensen het vaak over haar uiterlijk hebben en dan vooral over haar lichaam.

Amper 18 jaar is ze, maar Billie Eilish is al ontelbaar keer het slachtoffer geweest van bodyshaming. Hoewel ze haar lichaam amper toont, hebben mensen er allerhande opinies over. Ze toont te weinig, ze toont te veel, ze is te onvrouwelijk, ze is te sexy, … De opinies zijn tegenstrijdig maar ze gaan allemaal over het lichaam van iemand die nog maar net meerderjarig is. Dus wilde Billie er niet langer over zwijgen.

Bodyshaming

Al sinds het begin van haar carrière is Billie Eilish het slachtoffer van bodyshaming. Zelfs toen ze nog minderjarig was, hadden mensen al een hele waslijst aan opinies klaar over haar lichaam.

In een campagne voor Calvin Klein zei ze in 2019 nog: “Ik wil niet dat de wereld alles over me weet. Dat is waarom ik grote baggy kleren draag. Niemand kan een opinie hebben, omdat ze niet gezien hebben wat er onder die kleren zit.” Maar toch zijn die reacties er wel. En Billie Eilish had er genoeg van, dus maakte ze een kortfilm over bodyshaming.

Not My Responsibility

De kortfilm, die Billie Not My Responsibility doopte, was te zien op de optredens van haar concert. Maar omdat die tour voortijdig opgeschort moest worden door de coronapandemie, deelt Billie de video nu met al haar fans.

In de video is te zien hoe ze haar typerende baggy kleren uitdoet en haar lichaam toont. Voor dat lichaam werd Billie al meermaals gebodyshamed. Billie heeft een vrouwelijk lichaam, waar niets mis mee is. Maar telkens wanneer ze dat lichaam toont, regent het reacties. Daar zijn positieve bij, maar ook heel wat negatieve. En dat is een van de redenen waarom Billie ervoor kiest om haar lichaam te “verstoppen” achter baggy kleren.

Statement

Maar nu ontdoet ze zich van die baggy kleren, om een belangrijk statement te maken. Ze trekt haar baggy sweater uit en toont haar lichaam in een strakke tanktop. Ondertussen legt ze uit hoe ze constant commentaar krijgt op haar lichaam en hoe ze te horen krijgt wat ze moet veranderen aan haar lichaam of haar kledingstijl.

“Als ik draag wat comfortabel is, dan ben ik geen vrouw. Als ik de lagen uittrek, dan ben ik een slet”, zo klinkt het. “Ook al heb je m’n lichaam nooit gezien, je veroordeelt het nog steeds en je veroordeelt mij ervoor.” Ze besluit met de belangrijke vraag: “Is mijn waarde enkel gebaseerd op jouw perceptie? Of is jouw opinie over mij niet mijn verantwoordelijkheid?”

Bekijk hier de volledige kortfilm Not My Responsibility:

Lees hier het volledige statement van Billie Eilish:

“Ken je mij? Ken je me echt? Je hebt opinies over mijn opinies, over mijn muziek, over mijn kleren, over mijn lichaam. Sommige mensen haten wat ik draag. Sommigen prijzen het. Sommigen gebruiken het om anderen te shamen. Sommigen gebruiken het om mij te shamen. Maar ik voel hoe jullie kijken, altijd, en niets dat ik doe, gaat onopgemerkt. Terwijl ik jullie blikken voel, jullie afkeuring, of zuchten van opluchting. Als ik ze liet binnenkomen, dan zou ik niet kunnen bewegen.

Zou je willen dat ik kleiner was? Zwakker? Zachter? Groter? Zou je willen dat ik stil was? Provoceren m’n schouders je? Of mijn boezem? Mijn buik? Mijn heupen? Het lichaam waarmee ik geboren ben, is dat niet wat je wilde?

Als ik draag wat comfortabel is, dan ben ik geen vrouw. Als ik de lagen uittrek, dan ben ik een slet. Ook al heb je m’n lichaam nooit gezien, je veroordeelt het nog steeds en je veroordeelt mij ervoor. Waarom? Je maakt veronderstellingen over mensen gebaseerd op hun maten. We beslissen wat ze waard zijn. Als ik meer draag, als ik minder draag, wie beslist er dan wat dat van mij maakt? Wat betekent dat? Is mijn waarde enkel gebaseerd op jouw perceptie? Of is jouw opinie over mij niet mijn verantwoordelijkheid?”

Meer
Lees meer...