Binnenkort zijn we allemaal radio-dj: Spotify werkt aan spraakbesturing

Binnenkort zijn we allemaal radio-dj: Spotify werkt aan spraakbesturing

Bij Spotify zijn ze momenteel aan het sleutelen aan een spraakbesturing-feature voor hun streamingdienst. Sommige iOS-gebruikers hadden al de optie om de ‘voice asssistant’ in een testfase uit te proberen. Hoe werkt het? Je spreekt de naam van je gewenste artiest, album, playlist of song uit en Spotify speelt die automatisch af.

Spotify is momenteel een spraakbesturing-feature aan het testen. Het concept komt voort uit de idee van vorig jaar om een Spofity-‘driving mode’ voor achter het stuur te ontwikkelen. Een klein aantal iOS-gebruikers van de streamingapp konden een voorlopige versie van de feature al uitproberen. Dat meldt de techwebsite The Verge.

De keuze om voor spraakbesturing te gaan, is een slimme move van Spotify. Zo kreeg de app steeds de kritiek dat het veel clicks en getyp vergde om uiteindelijk bij die specifieke song die je zoekt te raken.

Enkele bugs

Tot nu toe bleef de testversie van de spraakbesturing-feature wel beperkt tot het selecteren van tracks uit de Spotify-catalogus. Geen sprekende wikipedia dus.

Als je bijvoorbeeld de vraag “wie was Jimi Hendrix?” stelt, krijg je gewoon een track van de artiest te horen. Ook werden er enkele bugs gedetecteerd. Zo heeft de feature nog problemen om sommige namen te verstaan en worden sommige afspeellijsten nog niet herkend.

Niet voor binnenkort

De release van de nieuwe feature is wellicht niet voor binnenkort. “We werken er altijd aan om de Spotify-ervaring te verbeteren voor onze gebruikers”, klinkt het bij Spotify. “Maar we hebben op dit moment geen informatie om te delen.”

Spotify bevestigt wel dat er een testversie voor spraakbesturing in omloop is. Het bedrijf achter de streamingdienst had het de jongste tijd niet gemakkelijk en is naar de beurs gegaan. Bovendien zit de grootste concurrent Apple Music Spotify op de hielen. Volgens sommige analyses zal Apple Music in de VS tegen midden 2018 meer actieve gebruikers hebben dan Spotify. Daarnaast hebben streamingsdiensten het over het algemeen financieel niet gemakkelijk.

Spotify in het nauw

De beste manier om die financiële problemen te lijf te gaan, is natuurlijk innoveren. Apple Music heeft Siri en Spotify werkt nu aan een eigen spraakassistent.

Ook circuleerden er onlangs geruchten over een exclusieve Spotify-luidspreker. Het zou logisch zijn als die speakers hand in hand zouden gaan met een spraakbesturingssysteem.

Apple is trouwens niet de enige die achter de veren van Spotify zit. Ook Amazon en Google hebben hun eigen streamingdiensten en slimme speakers. Er wordt ook gefluisterd dat Facebook aan twee eigen modellen zou werken. CEO Mark Zuckerberg zou al enkele muziekcontracten afgesloten hebben, maar er werd nog niets officieel bevestigd.

Gesponsorde artikelen