Bitcoin kan tegen het einde van de week enkele miljarden dollars opbrengen

De komende dagen kunnen cruciaal zijn voor bitcoin. Verschillende futurecontracten, met een recordwaarde van bijna 4 miljard dollar, zouden tegen vrijdag 29 januari vervallen.

Bitcoin heeft er een volatiele periode opzitten. De cryptomunt nam een stevige duik nadat hij enkele weken geleden een nieuwe recordhoogte had bereikt. Al bestaat de kans dat bitcoin eind deze week opnieuw het gespreksonderwerp van de dag wordt.

Verschillende futurecontracten – ter waarde van 107.000 bitcoins, of 3,5 miljard dollar – zullen naar verwachting vrijdag aflopen. Dit is wat Forbes schrijft op basis van een onthulling van de site bybt.com.

Als de contracten vrijdag komen te vervallen breken ze het record van de vorige futurecontracten. In december liepen er futurecontracten af met een totale waarde van 2,4 miljard dollar.

Waar betekent dat allemaal? Met een futurecontract kunnen twee partijen een overeenkomst sluiten om een onderliggend financieel product  – in dit geval bitcoin – te kopen (of verkopen) tegen een vooraf bepaalde prijs en datum. Met zo’n contract kan worden gespeculeerd op de positieve of negatieve ontwikkeling van bitcoin. De vervaldatum – de looptijd – van een contract is de datum waarop de persoon zich ertoe verbindt de financiële transactie uit te voeren.

Het nakende verstrijken van de verschillende contracten zou een prijsstijging kunnen veroorzaken, zoals in december vorig jaar het geval was.

Volatiel

Toch blijft bitcoin een volatiele belegging. De sterke stijging van de afgelopen maanden – de prijs is sinds oktober met bijna 250 procent gestegen – heeft de prijsevolutie van de cryptomunt niet minder volatiel gemaakt. De prijs schommelt regelmatig met meer dan 10 procent over een periode van 24 uur. Momenteel noteert de prijs 20 procent onder de piek van begin januari.

Zullen kopers, gezien deze volatiliteit, bereid zijn een deel van hun spaargeld te investeren in de cryptomunt? Vorige week bleek uit een onderzoek van Deutsche Bank dat beleggers zich zorgen maken dat de waarde van bitcoin het komende jaar met 50 procent zou kunnen dalen.

50 procent van de respondenten gaf het een score van 10 op een schaal van 1 tot 10.

Lees ook:

Meer
Lees meer...