Nieuwe Borat-film dag eerder uitgebracht vanwege controversiële scène met Trumps advocaat: met hand in broek bij jonge vrouw

Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan, de nieuwe film van Sacha Baron Cohen, verschijnt een dag eerder dan gepland op de streamingdienst Amazon Prime. De reden: de controverse die ontstaan is rond Rudy Giuliani, de advocaat van president Trump en voormalig burgemeester van New York. Niet geheel toevallig werd de film gepubliceerd vlak voor het laatste presidentiële debat tussen presidentskandidaten Trump en Biden.

Oorspronkelijk zou de nieuwe Borat-film op vrijdag 23 oktober in première gaan. Nadat Rudy Giuliani voor de productie gefilmd was met zijn hand in zijn broek tijdens een interview met de zogezegde ‘dochter’ van Borat, werd echter besloten om de film al op donderdag 22 oktober op Amerika los te laten.

In de film interviewt de zogezegde 15-jarige dochter van Borat, gespeeld door de 24-jarige actrice Maria Bakalova, de 76-jarige Giuliani. Ze kreeg het interview vast door zich voor te doen als een conservatieve journaliste en ondervroeg hem onder andere over de coronacrisis. Giuliani gedraagt zich tijdens het interview zeer flirterig, houdt zich totaal niet aan het principe van social distancing en beweert al spottend dat hij een vleermuis zou opeten. Verder beweert de Republikein tijdens het gesprek dat het virus opzettelijk gefabriceerd werd door China om het wereldwijd te verspreiden.

“Ze is 15”

Het het interview trokken de twee naar een hotelkamer. De voormalige burgemeester ging op het bed zitten en de vrouw nam zijn microfoontje weg. Wanneer Borat de kamer binnenkomt, zit de advocaat van Trump met zijn hand in zijn broek. “Ze is 15. Ze is te oud voor je”, roept Borat daarbij uit.

Op het Twitter-account van Borat geeft het fictieve personage een woordje uitleg: “Hallo! Ik ben hier om Amerika’s burgemeester Rudy Giuliani te verdedigen, die een héle normale ‘wederzijdse ontmoeting’ had met mijn 15-jarige dochter. Het is volgens hem helemaal opgeblazen door de fake media.” Op de bijgevoegde foto maakt Borat een ‘Pinokkio-neus’.

“Niets verkeerds gedaan”

Giuliani beweerde eerder al op sociale media dat hij “niets verkeerds” gedaan had. Ook noemde hij Borat-acteur Sacha Baron Cohen “een grote leugenaar”.

Giuliani vertelde eerder al over zijn aanvaring met de acteur aan de Amerikaanse krant New York Post, maar daarbij vertelde hij toen niet dat hij met zijn hand in zijn broek zat in het bijzijn van een (erg) jonge vrouw. “Er viel een gekke man de kamer binnen”, stelde hij destijds. “Hij droeg een roze bikini en geen broek. Ik herkende hem niet meteen als Cohen en heb de politie gebeld. Ik dacht dat ik opgelicht werd. Daarna vluchtte hij weg.”

Recordfilm

De malle streken van Borat brachten bij de eerste film wereldwijd 262 miljoen dollar (zo’n 224,5 miljoen euro) op. Dat is een record voor Cohen, want zijn andere bekende films, Bruno en The Dictator brachten respectievelijk ‘maar’ 138 miljoen dollar (zo’n 118 miljoen euro) en 179 miljoen dollar (zo’n 153 miljoen euro) op.

Sacha Baron Cohen hield aan de film ook een Golden Globe en een Oscarnominatie voor beste script over. 

Meer
Lees meer...