Boston Celtics winnen overtuigend NBA-titel tegen Dallas Mavericks

De Boston Celtics hebben in de NBA Finals hun favorietenrol waargemaakt. Ze wonnen in die finale de vijfde wedstrijd met 88-106 en kronen zich zo tot kampioen dankzij 4-1 tegen de Dallas Mavericks. Het is al de 18de titel voor Boston, dat zo alleen recordhouder wordt.

De Boston Celtics begonnen het zopas afgelopen NBA-seizoen als een van de grote favorieten. De traditieploeg draait met sterspelers Jayson Tatum en Jaylen Brown al enkele jaren mee aan de top, maar kon die goede prestaties nog niet bekronen met een titel. Met de komst van Jrue Holiday en Kristaps Porziņģis moest daar dit seizoen verandering in komen.

Overtuigend in reguliere competitie én play-offs

In het reguliere seizoen wonnen ze overtuigend de Eastern Conference en waren ze met 64 zeges en 18 nederlagen de beste ploeg in de NBA. In de play-offs verliep het al even vlot. Het hielp daarbij dat al hun tegenstanders sterspelers geblesseerd zagen uitvallen.

Zo gingen de Miami Heat, zonder Jimmy Butler, met 4-1 voor de bijl. In de tweede ronde sneuvelden de Cleveland Cavaliers, zonder Donovan Mitchell, met 4-1. In de Eastern Conference Final zagen de Indiana Pacers dan weer sterspeler Tyrese Haliburton uitvallen, waarna zij met 4-0 uitgeschakeld waren. Ook andere ploegen in het Oosten, zoals de New York Knicks en de Milwaukee Bucks, hadden last van blessureleed en konden de Celtics zo nooit bedreigen.

Finale tegen Dallas Mavericks

In de finale kwamen de Boston Celtics uiteindelijk uit tegen de verrassende Dallas Mavericks. Die waren het seizoen allerminst als favoriet begonnen en misten vorig jaar zelfs de play-offs. Dankzij een fenomenale Luka Doncic versloegen zij in het Westen achtereenvolgens de Los Angeles Clippers (4-2), de Oklahoma City Thunder (4-2) en de Minnesota Timberwolves (4-1).

In de finale bleek al snel dat Boston veel meer kwaliteit had. De role players van de Mavericks slaagden er deze keer niet om boven zichzelf uit te steken en ook Kyrie Irving kende enkele mindere wedstrijden tegen zijn ex-ploeg. Boston wonnen zo vlot de eerste drie wedstrijden. Aangezien nog nooit een ploeg in de NBA-play-offs in een best-of-seven was teruggekeerd van een 3-0-achterstand leek de titel zo binnen voor de Celtics.

Vrijdag liep het daarbij nog even fout toen Dallas thuis vlot met 122-84 won. Maar in eigen huis wisten de Boston Celtics dan toch hun vierde zege in de finale te behalen. Daarmee kronen ze zich tot kampioen in de NBA. Jaylen Brown werd uitgeroepen tot MVP van de Finals. Voor de Boston Celtics is het al hun 18de titel in de NBA. Daarmee doen ze één beter dan hun eeuwige rivaal, de Los Angeles Lakers.

Meer
Lees meer...