CEO Koen Van Gerven verlaat het overheidsbedrijf Bpost. Van Gerven ligt al twee jaar onder vuur door de overname van het Amerikaanse e-commercebedrijf Radial. Het was een dure overname van een verlieslatend bedrijf. Daarvoor was al de overname van het Nederlandse PostNL mislukt. Ook had Van Gerven een slechte relatie met de vakbonden en het personeel.
Koen Van Gerven volgde in februari 2014 Johnny Thijs op. Die moest vertrekken na aanvallen van PS-minister Pascal Labille over zijn hoge verloning.
489.000 euro bruto
Het basisloon van Van Gerven was afgelopen jaar 489.000 euro bruto. Daarbij kwamen nog pensioen- en andere voordelen, zoals een bedrijfswagen. Toch verdienen heel wat CEO’s van vergelijkbare bedrijven een stuk meer. Er zijn zelfs Bpost-medewerkers van Van Gerven met oude contracten die meer verdienen dan hem.
Om het taalevenwicht te respecteren, moet de opvolger van Van Gerven Nederlandstalig zijn. Zo is de voorzitter van de raad van bestuur Franstalig. Sinds 2015 kiest niet langer de ministerraad de CEO, maar de raad van bestuur van het bedrijf.
Controversiële overname
Ook de reputatie van Van Gerven is kwalijk te noemen. Twee jaar geleden legde hij 820 miljoen dollar neer om het Amerikaanse bedrijf Radial over te nemen. Ook slaagde hij er niet in om het Nederlandse PostNL op te kopen, zoals gepland was. Het gevolg daarvan en van de daling in brievenpost: Bpost ging achteruit op de beurs.
De positie van Van Gerven kwam nog meer onder vuur te liggen door minder winst en stakingen van de vakbonden. Het wordt niet uitgesloten dat aandeelhouders dit jaar minder geld zullen krijgen. Ook het vertrek van een aantal financieel directeurs en Kurt Pierloot, de bedenker van de Georoute, waren een kaakslag voor Van Gerven.
Nieuw distributiemodel
Bpost wil in maart 2020 na het vertrek van Van Gerven een nieuw distributiemodel invoeren om zich in te dekken voor de dalende brievenpost. Daarbij zal niet-essentiële post zal minder frequent bezorgd worden. Dat melden de kranten van Mediahuis. Er staan al tests gepland, maar de vakbonden staan niet te springen voor een veralgemening van dat model.