Amerikaans basketbalster Brittney Griner schrijft persoonlijk boek over Russisch gevangenschap

WNBA-speelster Brittney Griner bracht afgelopen jaar tien maanden door in een Russische gevangenis. Nu, een viertal maanden na haar vrijlating, schrijft de basketbalster een boek over haar gevangenisstraf en is ze naar eigen zeggen eindelijk klaar om haar ervaringen te delen.

Griner werd op 17 februari vorig jaar gearresteerd op de Sheremetyevo-luchthaven in Moskou, Rusland. Ze probeerde op dat moment door de verhoogde spanningen tussen Oekraïne en Rusland het land te verlaten. Brittney Griner werd toen aangehouden omdat ze een vulling met cannabisolie voor een e-sigaret bij zich had. De tweevoudig olympisch kampioene kreeg uiteindelijk een gevangenisstraf van negen jaar.

Ondoorgrondelijke periode

Griner werd afgelopen december vrijgelaten na tien maanden gevangenschap door een gevangenenruil met de Russische wapenhandelaar Viktor Bout. Hij zat al een hele tijd vast in de Verenigde Staten. De deal kwam tot stand na maanden overleg in een tijd van hoge spanning tussen de VS en Rusland na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.

“Die dag (dat ze gearresteerd werd) was het begin van een ondoorgrondelijke periode in mijn leven die ik nu pas wil delen”, zei Griner in een persbericht.

Van kampioen naar gijzelaar

Volgens de persaankondiging zal Griners nog titelloze memoires de lezers meenemen op haar rauwe en emotionele reis van olympisch kampioene naar gijzelaar tot haar leven de dag van vandaag. “Niet enkel mijn gevangenschap zal te lezen zijn”, vertelt ze. Er zal ook ingegaan worden op de persoonlijke ellende die ze doormaakte tijdens de bijna 10 maand durende lijdensweg en de moed die haar overeind hield tot de dag van haar terugkeer naar de Verenigde Staten afgelopen december.

Haar boek over gevangenschap is niet het eerste van Brittney Griner. Haar eerste boek In My Skin: My Life On and Off the Basketball Court werd in 2015 uitgebracht.

Haar nieuwe boek zou in het voorjaar van 2024 in de rekken moeten liggen.

Meer
Lees meer...