Amerikaanse basketbalster Brittney Griner krijgt ongelijk in beroep en moet 9 jaar in Russische gevangenis blijven

Een Russische rechter heeft het vonnis van de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner bevestigd. Zij werd in februari van dit jaar op een luchthaven in Moskou tegengehouden met vapepatronen met hasjolie in haar bagage. Daarvoor werd ze een tijdje terug veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Haar beroepsprocedure leverde nu zo goed als geen beterschap op.

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner werd op 17 februari 2022 gearresteerd op de Sheremetyevo-luchthaven in Moskou met hasjolie op zak, een verboden stof in Rusland. Ze probeerde toen door de toegenomen spanningen met Oekraïne Rusland te verlaten. Daar was Griner aan de slag bij topclub UMMC Ekaterinburg, dezelfde ploeg als waar ook Emma Meesseman tot voor de oorlog speelde.

“Buitensporige straf”

Afgelopen zomer werd de tweevoudige olympische kampioene veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf. Tegen die uitspraak ging ze in beroep. “Ik ben hier al bijna acht maanden, en mensen met zwaardere misdaden hebben een lichtere straf gekregen dan wat ik kreeg,” zei Griner dinsdag op de hoorzitting via een videoverbinding vanuit haar detentiecentrum, Correctional Colony No. 1 in Novoye Grishino, ten noorden van Moskou. “Ik hoop echt dat de rechtbank deze straf zal aanpassen. Het is heel stressvol en erg traumatisch voor mijn mentale gezondheid om weg te zijn van mijn familie en niet te kunnen communiceren.”

Ook de advocaten van Brittney Griner noemden de straf “buitensporig” en zeiden dat de uitspraak van de rechter “veel gebreken bevat”. “Geen enkele advocaat zal in alle eerlijkheid kunnen zeggen dat dit vonnis in overeenstemming is met de Russische rechtspraktijk”, zei haar advocaat Alexander Boykov. De hoeveelheid gevonden hasjolie zat namelijk maar nipt boven de toegelaten grens, iets waarvoor normaal gezien nooit zo’n zware straf wordt gegeven.

De Russische rechter negeerde echter al die argumenten. Hij verlichtte enkel haar straf enigszins door iedere dag in voorhechtenis te laten meetellen als anderhalve dag. Hoeveel dat exact van de straf van Griner zal afdoen, is niet gekend.

Gevangenenruil?

Nu duidelijk is dat Brittney Griner negen jaar in een Russische gevangenis moet blijven, proberen functionarissen van de regering-Biden verder te onderhandelen over een gevangenenruil. Zo proberen ze naast de basketbalster ook Paul Whelan, een andere Amerikaan die in Rusland gevangen zit, vrij te krijgen. Rusland zou interesse hebben in zo’n ruil, maar vraagt daarvoor de vrijlating van Viktor Bout, een van ’s werelds grootste wapenhandelaars en bijgenaamd ‘The Merchant of Death‘.

Meer
Lees meer...