Amerikaanse basketster Griner veroordeeld, Rusland is klaar voor gevangenenruil

In Rusland werd de Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner veroordeeld tot negen jaar celstraf. Griner werd op 17 februari gearresteerd op de Sheremetyevo-luchthaven in Moskou met hasjolie op zak, een verboden stof in Rusland. Nu maakt Rusland bekend dat het openstaat voor een gevangenenruil.

De gevangenenruil komt niet uit de lucht gevallen. Het is al langer bekend dat Rusland Griner en Paul Whelan, een voor spionage veroordeelde Amerikaanse ex-marinier, zou willen teruggeven aan de Verenigde Staten. In ruil wil het echter de vrijlating van Viktor Bout, een van ’s werelds grootste wapenhandelaars en bijgenaamd ‘The Merchant of Death‘.

Niet openbaar

Op presidentieel niveau kwamen de Amerikaan Joe Biden en de Rus Vladimir Poetin al mondeling overeen dat er kon worden gepraat over de gevangenenruil. Ruslands minister voor Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, gaf tijdens een bezoek aan de Zuid-Aziatische staat Cambodja aan dat er nu ook echt concreet over kan worden gepraat.

“We zijn klaar om over dit onderwerp te praten, maar enkel intern, in het door Biden en Poetin gecreëerde kanaal”, verklaarde Lavrov. “Als de Amerikanen opnieuw heil zoeken in openbare diplomatie, is dat hun zaak. Ik zou zelfs zeggen hun probleem.”

Huurmoordenaar

Naast Viktor Bout bestaat de kans dat Rusland ook de vrijlating vraagt van Vadim Krasikov, een FSB-agent en huurmoordenaar, die in 2019 Zelimkhan Khangoshvili neerschoot in het Kleiner Tiergarten-park in Berlijn. Khangoshvili was een 40-jarige Georgiër die vroeger diende in het Tsjetsjeense rebellenleger en een nauwe bondgenoot was van de toenmalige Tsjetsjeense president Aslan Maskhadov.

De Georgiër werd door Poetin zelf aangeduid als een van de terroristen die de aanslag op de Moskouse metro op 29 maart 2010 planden. Het is dus een publiek geheim dat de Russische dictator, samen met de Tsjetsjeense leider en volgeling Ramzan Kadyrov, zelf opdracht gaven om Khangoshvili uit te schakelen.

(as)

Meer
Lees meer...