Amerikaanse basketbalster Brittney Griner verkeert “in goede gezondheid” in Russische gevangenis

Brittney Griner heeft in de Russische gevangenis eindelijk met een functionaris van de Amerikaanse ambassade in Moskou mogen spreken. De 31-jarige basketbalster zit daar ondertussen al meer dan een maand in de cel nadat in de luchthaven in haar bagage vapepatronen met hasjolie gevonden waren.

Nadat Brittney Griner al sinds halverwege februari wordt vastgehouden in een Russische gevangenis heeft er voor het eerst aan functionaris van de Amerikaanse ambassade consulaire toegang gekregen om contact te hebben met de basketbalspeelster. Eerder had Rusland zo’n bezoek herhaaldelijk geweigerd.

Begin deze week had de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, John Sullivan, een ontmoeting met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Sullivan eiste daar dat Rusland “het internationale recht en het fundamentele menselijke fatsoen volgt om consulaire toegang te verlenen aan alle gedetineerden van Amerikaanse staatsburgers in Rusland”.

“Goede gezondheid”

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price sprak eerder deze week tegen CNN over dat bezoek aan Griner. “We hebben haar toestand kunnen controleren, we zullen nauw blijven samenwerken met haar juridische team, met haar bredere netwerk, om ervoor te zorgen dat ze eerlijk wordt behandeld”, zei hij na afloop. “Onze functionaris heeft vastgesteld dat Brittney Griner in goede gezondheid verkeert en we zullen er alles aan blijven doen om ervoor te zorgen dat ze tijdens deze beproeving eerlijk wordt behandeld.”

Wie is Brittney Griner?

De 31-jarige Brittney Griner is een van de beste – en met haar 2,06 meter ook een van de grootste – basketbalspeelsters ter wereld. Ze komt al sinds 2013 uit voor de Phoenix Mercury in de WNBA en pakte met die ploeg in 2014 de titel. Ze is een zevenvoudige All-Star, tweevoudig topscorer en tweevoudig Defensive Player of the Year. Tussendoor komt ze sinds 2014 ook uit voor het Russische UMMC Ekaterinburg, waarmee ze al viermaal de EuroLeague won. Voor Team USA won Griner tweemaal goud op de Olympische Spelen.

Toen ze halverwege februari Rusland wou verlaten voor de Verenigde Staten werd ze op een luchthaven nabij Moskou tegengehouden. In haar bagage werden vapepatronen met hasjolie gevonden. Er is tegen Griner een strafzaak geopend voor “grootschalig transport van drugs”, iets waar in Rusland een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar op kan staan. Volgens het Russische persagentschap TASS is haar aanhouding voorlopig verlengd tot 19 mei. Wanneer haar proces voorkomt, is nog niet geweten.

Meer
Lees meer...