Opnieuw brug ingestort in Italië; coronacrisis voorkomt grotere ramp

In het Italiaanse dorp Aulla, op zo’n 100 kilometer van Genua, is een brug ingestort. Normaal is de brug druk bereden, maar doordat er door de lockdown bijna geen autoverkeer is in Italië reden er op het ogenblik van de ramp alleen twee bestelwagens op. De bestuurders zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

De ingestorte brug was 260 meter lang en ligt over de rivier Magra en vormt een verbinding tussen de regio’s Toscane en Ligurië. Ze maakt deel uit van de provinciale weg in de Toscaanse provincie Massa-Carrara.

Om 10.25 uur was er volgens lokale getuigen een luide dreun te horen toen de brug over de hele lengte instortte. De brandweer is nog steeds ter plaatse en er zou ook een gasgeur hangen in de omgeving.

Scheuren en reparatiewerken

Het incident doet denken aan de ingestorte Ponte Morandi nabij Genua in augustus 2018. Daarbij kwamen toen 43 mensen om het leven. Dit keer viel de schade gelukkig beter mee. Doordat er bijna geen auto’s rijden tijdens de lockdown door de coronacrisis waren op het moment van de feiten maar twee wagens op de brug. Eén chauffeur kreeg brokstukken op zijn bestelwagen, een andere is in shock naar een ziekenhuis afgevoerd. Beiden zouden er niet ernstig aan toe zijn.

Er komt wel opnieuw – net als bij de Ponte Morandi – kritiek op de Italiaanse regering. De brug was namelijk eigendom van de staat. Automobilisten klaagden al langer over scheuren. Recent zijn er dan ook reparatiewerken uitgevoerd, maar die zouden niet goed zijn verlopen.

Minister van Transport Paola De Micheli van de Democratische Partij heeft een gedetailleerd rapport gevraagd aan ANAS, het staatsbedrijf dat verantwoordelijk was voor de brug.

Meer
Lees meer...