BTS geeft krachtige speech over corona-eenzaamheid op Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

BTS heeft vandaag gesproken op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De vergadering ging voornamelijk over de coronapandemie en daar hebben de jongens van BTS ook rechtstreeks de gevolgen van ondervonden. Zij moesten noodgedwongen hun wereldtournee voor onbepaalde tijd uitstellen.

De K-popgroep BTS heeft veel meer in z’n mars dan enkel monsterhits uitbrengen. Dat bewezen de zeven leden eerder dit jaar al door een miljoen dollar aan de Black Lives Matter-beweging te schenken, maar dat is het niet het enige goede doel waarvoor de jongens zich inzetten. BTS is zo al enkele jaren ambassadeur voor Unicef. Daarom hebben ze nu ook het woord genomen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Covid-19

BTS sprak op de Algemene Vergadering over de impact die de uitbraak van het coronavirus had op hun leven. Het zevental had een wereldtournee gepland, waarvoor een deel van de tickets al verkocht was, maar alle plannen die ze maakten voor 2020 vielen in duigen. “Het is een grote eer voor ons om deze waardevolle kans te krijgen om te spreken op de 75ste Nationale Vergadering”, zo begint leider RM de speech.

“Mijn naam is RM, de leider van de groep BTS. Twee jaar geleden vroeg ik hier naar jullie naam. Ik riep jullie op om me je stem te laten horen. En ik liet mezelf vullen met dromen. Als een jonge van de kleine stad Ilsan in Korea, als een jonge man sprekend tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, als een global citizen van deze wereld. Ik fantaseerde over de ongelimiteerde mogelijkheden die voor ons allen lagen en mijn hart klopte van enthousiasme. Maar Covid-19 was buiten mijn verbeelding. Onze wereldtournee werd gecanceld, alle onze plannen verdwenen en ik bleef alleen achter. Ik keek naar de hemel, maar ik kon s’ nachts geen sterren zien.”

Wereldgroep in isolement

Eén voor één komen de andere leden van BTS aan bod. Elk delen ze hun persoonlijke ervaringen van de afgelopen maanden. Zo laat Jimin weten dat hij zich hopeloos voelde en dat alles als een kaartenhuisje in elkaar viel. “Gisteren was ik nog aan het zingen en dansen met fans van over de hele wereld en nu was m’n wereld gekrompen tot één kamer.” SUGA ziet dan weer ook het positieve in van de lockdown. “Het leven werd simpel, misschien voor de eerste keer. Het was een dierbare tijd, ongewild, maar welkom.” Hij geeft ook aan dat je zelfs in je eigen huis toch je horizon kunt verruimen, door nieuwe instrumenten te leren bespelen of online met mensen te communiceren.

Bij V krijgen we opnieuw een ander verhaal. “Ik voelde me eenzamer en kleiner”, zo vertelt hij. “Ik was gefrustreerd en voelde me depressief, maar ik nam notities, schreef nummers en dacht na over wie ik was. Ik dacht: ‘Als ik nu opgeef, dan ben ik niet de ster van mijn eigen leven’.” J-hope vertelt over hoe hij samen met de andere leden deze mogelijkheid aangreep om aan nieuwe muziek te werken. Hij geeft ook advies aan jongeren om hun dromen te bereiken. “Onze levens zijn onvoorspelbaar. We kennen niet alle antwoorden. Ik wist waar ik naartoe wilde, maar ik wist niet hoe ik er moest geraken. Alles wat ik deed om er te geraken was in mezelf geloven, m’n best doen en houden van wat ik doe.”

Jin, het oudste lid van BTS, haalt aan dat hij terug contact opnam met de mensen die hij graag ziet. Maar hij weet ook dat het moeilijke tijden zijn. “Denken aan de toekomst en je best doen is belangrijk, maar jezelf waarderen, jezelf aanmoedigen en ervoor zorgen dat je gelukkig bent, zijn het meest belangrijk. In een wereld van onzekerheid moeten we het belang van ‘ik’, ‘jij’ en ‘wij’ waarderen”, zo besluit hij. Jung kook, de jongste van de bende, komt als laatste aan bod. Hij gebruikt een metafoor over het gevoel van isolement tijdens de coronapandemie. “Ik kon de sterren niet meer zien ’s nachts, maar in de weerspiegeling van het raam zag ik mijn gezicht. Ik zag al onze gezichten. Onze nummers werden de verhalen die we aan elkaar wilden vertellen.” En hij hoopt dat die boodschap van hoop ook bij de luisteraars terechtkomt.

“Life goes on, let’s live on”

Leider RM sluit de speech af. “Ik herinner me de woorden die ik hier twee jaar geleden sprak: ‘Love yourself, speak yourself‘. Nu, meer dan ooit moeten we onthouden wie we zijn en onszelf onder ogen komen. We moeten proberen om van onszelf te houden en te denken aan de toekomst. BTS zal er met je zijn.”

“Onze morgen kan misschien donker, pijnlijk en moeilijk zijn. Misschien zullen we struikelen en vallen. Maar de sterren schijnen het helderste wanneer de nacht het donkerst is. En wanneer de sterren verborgen zijn, dan laten we het maanlicht ons leiden. Als zelfs de maan donker is, laat dan onze gezichten het licht zijn dat helpt om je weg te vinden. Laten we onze wereld opnieuw voorstellen. We zitten ineengedoken en zijn moe, maar laten we opnieuw dromen. Laten we dromen van een toekomst waarin onze werelden opnieuw uit onze kleine kamers kunnen breken. Het kan misschien voelen alsof het altijd nacht is en we voor altijd alleen zullen zijn, maar de nacht is altijd het donkerste voor het eerste licht van de dag.” Vervolgens komen alle leden nog eens aan bod terwijl ze “Life goes on, let’s live on” zeggen, ofwel “Het leven gaat voort, laten we verder leven”.

Bekijk hier de volledige speech:

BTS en Unicef

Het is niet de eerste keer dat BTS het woord krijgt bij de Verenigde Naties. In 2018 waren ze aanwezig bij de lancering van Generation Unlimited, waarmee Unicef jongeren wilde helpen aan kwaliteitsvol onderwijs, training en jobs.

Toen nam enkel leider RM (Kim Nam-joon) het woord. Hij sprak over zijn eigen onzekerheden, want de zeven leden van BTS zijn op jonge leeftijd gebombardeerd tot wereldsterren. Daarbij zijn ze ook stukjes van zichzelf kwijtgespeeld. Het is daarbij belangrijk om jezelf terug te vinden en voor jezelf op te komen. En dat is een boodschap die Nam-joon toen wilde overbrengen op jongeren over de hele wereld. “Speak yourself“, zo omschreef hij het. “Ik wil je stem horen, ik wil je overtuiging horen. Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt, je huidskleur, je genderidentiteit … speak yourself.” Een boodschap die ook nu, in tijden waarin je meer dan ooit met jezelf geconfronteerd wordt, overeind blijft.

Meer
Lees meer...