Fans van BTS zamelen in 24 uur 1 miljoen dollar in, nadat BTS zelf miljoen stort aan Black Lives Matter

De leden van K-popgroep BTS trekken regelmatig hun (rijkelijk gevulde) portefeuille open voor het goede doel. Ze storten bijna maandelijks hoge bedragen aan scholen en organisaties, maar voor Black Lives Matter hebben ze wel erg diep in de buidel getast. En hun fans hebben hen daarin gevolgd, door in één dag tijd net als BTS 1 miljoen over te maken.

Je kan er onmogelijk omheen. De Black Lives Matter-protesten zijn niet langer iets van de Verenigde Staten, want ook in ons land kwamen gisteren duizenden mensen op straat om te demonstreren tegen racisme. Verschillende internationale sterren reageerden al op deze protesten, door eraan deel te nemen, mensen te verzorgen of geld te doneren. Zo ook de Koreaanse boysband BTS.

BTS

De K-popgroep BTS mogen we ondertussen omschrijven als de grootste boysband van het moment. Maar het is ook een geëngageerde bende. De zeven leden schenken regelmatig een deel van hun fortuin aan het goede doel. Maar daar komen ze zelf nooit mee naar buiten. Het is dus met enige regelmaat dat een school of organisatie een dankwoord uit aan (één van) de leden van BTS.

Aan het begin van de coronacrisis raakte zo nog bekend dat Suga 100 miljoen won (meer dan 75.000 euro) gedoneerd had aan de Korea Disaster Relief Association. Hij is zelf afkomstig uit de zwaar getroffen Zuid-Koreaanse regio Daegu en wilde zo dus zijn steun betuigen aan de stad waar hij opgroeide. En ook toen volgden de fans van BTS zijn voorbeeld. De concerten van de K-popgroep in Seoul werden toen gecanceld, dus doneerden de fans massaal het bedrag van hun ticket aan de Korea Disaster Relief Association. In totaal was dat goed voor meer dan 320.000 euro.

Maar de fans van BTS hebben ook niet altijd een voorbeeld van de boysband nodig. Zo doneren ze ook enkele duizenden euro’s voor het goede doel wanneer een van de leden jarig is. Maar voor Black Lives Matter zijn de fans van BTS nog een stapje (of zeg gerust een reuzenstap) verder gegaan.

1 miljoen dollar

Dat BTS begaan is met Black Lives Matter bleek al uit de tweet die ze eerder deze week in de wereld stuurden. In het Koreaans en het Engels maakten ze toen hun standpunt duidelijk. “Wij verzetten ons tegen raciale discriminatie. Wij veroordelen geweld. Jij, ik en wij hebben het recht om gerespecteerd te worden. We will stand together. #BlackLivesMatter.” BTS sprak zich eerder ook al uit over racisme en discriminatie. Dat deden ze in een speech bij de Verenigde Naties in 2018.

Toen de Koreaanse media Big Hit Entertainment, het management van BTS, contacteerden over de tweet, liet het bedrijf weten dat ze samen met de leden een bedrag had overgemaakt, maar dat dat nog verwerkt moest worden. Op zaterdag liet de organisatie Black Lives Matter vervolgens weten dat het een donatie van maar liefst een miljoen dollar (880.000 euro) had ontvangen van BTS en Big Hit.

#MatchAMillion

De fans van BTS, beter bekend als de ARMY, waren uiteraard apetrots en wilden ook iets terugdoen. En zo werd #MatchAMillion geboren. De organisatie One in an ARMY, die al verschillende inzamelacties organiseerde voor fans van BTS, maakte het officieel. Naast de donaties die je via hen al kon maken voor de verschillende organisaties die de doelen van Black Lives Matter steunden, maakten zij ook een nieuwe donatiepot aan. Met als doel om net zoals BTS 1 miljoen dollar te schenken aan het goede doel.

Uiteindelijk hadden de fans van BTS maar iets meer dan 24 uur nodig om net zoals hun idolen het hallucinante bedrag van 1 miljoen dollar in te zamelen. In totaal stortten meer dan 34.500 mensen een bijdrage aan de pot. Het geld zal verdeeld worden over dertien verschillende organisaties, naast Black Lives Matter Global Network, gaat het daarbij ook om Reclaim the Block, National Bail Out Funds, Black Visions Collective, National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), NAACP Legal Defense and Educational Fund, National Police Accountability Project, Advancement Project, The Marshall Project, Movement for Black Lives, American Civil Liberties Union (ACLU), Unicorn Riot, Brave Space Alliance, Black AIDS Institute, Black LGBTQIA+ Migrant Project en ColorofChange.

De ARMY wist de klus dus in iets meer dan 24 uur te klaren, maar daar stopt het voor hen niet. De inzamelactie staat nog steeds open en er blijven donaties binnenkomen. Zo staat de pot nu al op meer dan 1.130.000 dollar (iets meer dan een miljoen euro).

K-popfans en Black Lives Matter

Het is niet de eerste keer dat de ARMY en bij uitbreiding K-popfans hun stem laten horen tijdens de protesten rond Black Lives Matter en politiegeweld tegen zwarten. In eerste instantie weigerden de K-popfans om te tweeten over hun favoriete K-popsterren. Doorgaans is de volledige wordwide trending-lijst op Twitter volledig ingenomen door K-pop-hashtags, maar bij het begin van de Black Lives Matter-protesten, maakten ze de beslissing om het enkel over Black Lives Matter te hebben en hun favoriete K-popsterren even links te laten liggen. Of in codetaal te spreken over hun verdiensten.

Zo haalde de videoclip van het nummer DNA van BTS in die periode 1 miljard views op YouTube. Het was de eerste video die dat cijfer haalde en dus een mijlpaal voor de groep, maar de fans trendden geen hashtag en spraken in codetaal (Deoxyribonucleic acid anyone?) over het nummer.

Maar ook hier bleef het niet bij Twitter. De K-popfans bestookten de kliklijn van de politie van Dallas met fancams, de filmpjes van hun favoriete K-popsterren. Daardoor ging de app uiteindelijk zelfs een tijdje offline. Daarnaast kaapten ze ook de hashtags #BlueLivesMatter en #WhiteLivesMatter met hun fancams. Die hashtags waren de rechtste reactie op de hashtag #BlackLivesMatter, maar daar waren de K-popfans dus absoluut niet mee gediend.

Meer
Lees meer...