Opmerkelijk gebaar tegen racisme: K-popfans nemen rechtse hashtags over

Op het internet betuigen miljoenen K-popfans hun steun voor de Black Lives Matter-beweging, die na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd tot stand kwam. Dat doen ze door rechts getinte hashtags te overspoelen met memes en video’s van hun favoriete artiesten.

Dat K-popfans onze sociale media kapen, is al lang geen nieuws meer. Het statement dat ze daarmee maken, is dat zeer zeker wel. Om rechtse critici de mond te snoeren, nemen ze massaal hun hashtags over. Het is eens wat anders dan al die zwarte vlakken in onze Instagramfeed!

Hashtag hold-up

Het is niet de eerste keer dat de K-popfanbase zo’n actie onderneemt. Eerder deze week kreeg de politie van Dallas duizenden fancams toegestuurd. Dat zijn video’s waarin K-popidolen dansen op één van hun nummers. Aanleiding daarvoor was de lancering van de iWatch Dallas app waarop tipgevers informatie konden doorsturen over illegale activiteiten tijdens de Black Lives Matter-protesten.

Nu die actie zijn vruchten afwerpt, lijkt de online protestbeweging te verschuiven naar sociale media als Twitter en Instagram. Rechtsgezinde hashtags als #BlueLivesMatter, #WhiteLivesMatter en #MAGA (Make America Great Again) worden overspoeld door K-pop fans. Wie deze hashtags opzoekt, zal dan ook ontelbaar veel memes, gif’s en video’s zien staan. De K-pop fans lijken hun slag dus helemaal thuis te halen met de virtuele hold-up.

K-pop en Black Lives Matter

Dat de K-popfans zich blijven inzetten is opvallend aangezien hun muziekgenre onlangs een nieuwe mijlpaal behaalde. Het nummer DNA van BTS behaalde meer dan 1 miljard views. Hoewel het de eerste keer is dat een K-popgroep dat voor elkaar krijgt, wordt er in alle talen gezwegen over die prestatie. Dat doen de fans om te verhinderen dat Black Lives Matter geen worldwide trending-topic meer zou zijn. Als dat geen toewijding is!

Meer
Lees meer...