Cole Sprouse gearresteerd tijdens protesten, maar maakt belangrijk statement

Acteur Cole Sprouse, bekend van Riverdale en lang geleden The Suite Life on Deck, werd tijdens de protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten gearresteerd. De acteur was een van de vele duizenden mensen die op straat komen na de dood van George Floyd.

Cole Sprouse, die je kan kennen als Jughead uit Riverdale of – als al wat ouder oud bent – als Cody uit The Suite Life on Deck, is tijdens de protesten in de Verenigde Staten opgepakt. Daar wordt nu al enkele dagen hevig geprotesteerd tegen politiegeweld tegen zwarten.

Santa Monica

De 27-jarige acteur nam deel aan de protesten in Santa Monica, waar het vreedzaam protest ontaarde in rellen. Cole Sprouse maakte deel uit van een groep van enkele tientallen demonstranten. Ze hielden een vreedzaam protest op Broadway, waarbij ze spandoeken hadden met verwijzingen naar het overlijden van George Floyd.

Maar in een zijstraat van Broadway, Third Street Promenade, waren er andere mensen aanwezig. Deze mensen die niet wilden protesteren tegen het politiegeweld, maar uit waren op vernielingen, plunderingen en vandalisme. Restaurants werden in brand gestoken en winkels werden volledig leeggeroofd. De politie werd ingezet om deze groep vandalen op te pakken, maar ze vluchtten naar naburige straten, zoals Broadway. Waar onder ander Cole Sprouse nog steeds vreedzaam aan het protesteren was. De politie besloot dan maar om iedereen op te pakken en daarbij gingen ze soms hardhandig te werk. Waarbij er gebruik werd gemaakt van rubberen kogels, die niet naar de grond werden geschoten, maar wel recht op de demonstranten.

Cole Sprouse

Op Instagram deelt Cole zijn ervaring van de gebeurtenissen in Santa Monica. Bij een foto met de boodschap “Black Lives Matters” postte hij een lange caption over de feiten. “Een groep vreedzame demonstranten, waaronder ikzelf, werden gisteren gearresteerd op Santa Monica. Dus voor de vraatzuchtige horde van media beslist om dit sensationeel voor te stellen en over mij te maken. Er is een duidelijke reden waarom er over deze feiten gesproken moet worden: Black Lives Matter.”

Hij gaat verder. “Vrede, rellen, looting, het zijn allemaal legitieme vormen van protest. De media zal van nature enkel de meest sensationele feiten tonen, wat enkel bewijst dat ze deel uitmaken van een racistische agenda. Ik werd opgepakt toen ik solidair stond, net als vele anderen in de laatste frontlijn in Santa Monica. We hadden de optie gekregen om te vertrekken en men had ons verteld dat als we ons niet terugtrokken, we gearresteerd zouden worden. Maar wanneer velen zich omkeerden om te vertrekken, zagen we een andere lijn van politieagenten die onze weg versperden en op dat moment boeiden ze ons met spanbandjes.”

Statement

Cole gaat verder en maakt duidelijk dat deze situatie op geen enkele manier over hem gaat. “Het moet gezegd worden voor mij als een heteroseksuele blanke man, en een publiek figuur de institutionele gevolgen van mijn arrestatie niets zijn vergeleken bij die van anderen binnen de beweging. Dit gaat ABSOLUUT niet over mij en ik hoop dat de media dat niet zo draait. Dit is en zal altijd een tijd zijn om naast elkaar te staan wanneer de situatie escaleert, een tijd om goed opgeleide ondersteuning te bieden, te protesteren en het juiste ding te doen. Ik hoop dat anderen in mijn positie hetzelfde doen.”

https://twitter.com/explicitxshady/status/1267725823282425856

“Ik heb gezien dat er camera’s aanwezig waren toen de politie ons oppakte en ik hoop dat dat helpt. Ik zal nu niet meer spreken over dit onderwerp, omdat ik (1) er niet genoeg in thuis ben om dit te doen, (2) ik niet het onderwerp van deze beweging ben en (3) ik niet geïnteresseerd ben in het weghalen van aandacht van de leiders van de #BLM-beweging.” In zijn Instagram Story deelde Cole opnieuw een document met alle informatie over petities die je kan tekenen en donaties die je kan maken om op elke manier bij te dragen bij de beweging. Later werd ook bekend dat Cole Sprouse de borgsom betaalde voor de andere demonstranten die samen met hem werden opgepakt.

Bekijk hier het Instagrambericht van Cole Sprouse:

https://www.instagram.com/p/CA5851tJlun/

Via deze link vind je alle informatie over donaties, petities, … Zo kan ook jij je steentje bijdragen.

Meer
Lees meer...