Trump dreigt met inzet leger als gouverneurs en burgemeesters niet strenger optreden tegen protesten

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde ermee om “duizenden zwaar bewapende soldaten” en politieagenten in te zetten tegen de rellen die in sommige Amerikaanse steden plaatsvinden. Daarnaast vinden in het land ook vreedzame protesten plaats naar aanleiding van de moord op George Floyd, een zwarte man, door een politieagent. Trump sprak van “daden van binnenlands terrorisme” en beloofde in zijn toespraak om de orde te herstellen in de VS.

Trump zei alle federale middelen en mensen te zullen inzetten, zowel burgers als militairen, om de rellen en plunderingen in het land te stoppen. Ook kondigde hij vanaf 19 uur een avondklok aan. Wie zich daarna nog op straat bevindt, wordt streng aangepakt.

Trump zal ook het leger en de nationale garde inzetten als de gouverneurs van de staten er niet in slagen om het geweld te stoppen. “Als de steden of staten weigeren om actie te ondernemen, zal ik het Amerikaanse leger inzetten, en het probleem snel oplossen voor hen”, zei Trump letterlijk. Aan het begin van zijn toespraak had  Trump het kort over George Floyd, maar over het politiegeweld of de raciale ongelijkheid in Amerika zei hij niets.

Volgens heel wat analisten probeert Trump de strategie van president Nixon toe te passen. In de jaren ’60 waren er ook veel burgerrechtenprotesten om het racisme in het land aan te klagen. Nixon, ook een Republikein, beloofde toen de orde te zullen herstellen.

St. John’s Episcopal Church

EPA

Tijdens het persmoment zette de politie vlakbij bij het park Lafayette Square in Washington traangas in om betogers uit elkaar te drijven.

Trump sloot zijn toespraak af met de mededeling dat hij zijn respect ging betuigen aan een “heel, heel speciale plek”. Hij trok naar de St. John’s Episcopal Church vlakbij het park en het Witte Huis. Die werd zondagavond ernstig beschadigd door betogers. Politieagenten op paarden moesten manifestanten aan de kant duwen om de weg voor de president vrij te maken.

Bisschop woedend

Elke Amerikaanse president woonde ooit een misviering bij in de kerk sinds die gebouwd werd in 1816. De bisschop in Washington van de Episcopaalse Kerk is niet te spreken over de toespraak van Trump. Ze stelde dat de president één van haar kerken heeft misbruikt om een politiek statement te maken. Bisschop Mariann Edgar Budde zegt in de Amerikaanse krant Washington Post “woedend” te zijn.

Budde zou op voorhand niet op de hoogte geweest zijn dat Trump naar de kerk zou komen. De president noemde de VS ook “het beste land ter wereld” met een bijbel in de hand. “Het enige wat hij heeft gezegd en gedaan is geweld aanwakkeren”, zei Budde. “We hebben moreel leiderschap nodig en hij heeft er alles aan gedaan om ons uiteen te drijven. En heeft zojuist een van de heiligste symbolen van de joods-christelijke traditie gebruikt.” De bisschop benadrukte ook dat er maandag tien geestelijken de demonstranten hebben gesteund.

Reactie Biden

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden, de gedoodverfde rivaal van Trump bij de aankomende verkiezingen, beschuldigde Trump er op Twitter van het leger “tegen de Amerikaanse bevolking te gebruiken”: “Hij gebruikte traangas tegen vreedzame demonstranten en vuurde rubberen kogels af. Voor een foto.” Met die foto verwijst Biden naar de persconferentie van Trump bij de St. John’s Episcopal Church waar hij zich liet fotograferen met een bijbel in de hand.

Biden klaagde sinds de dood van George Floyd al meermaals het “institutionele racisme” in de VS aan. Tegelijkertijd veroordeelde hij ook het geweld bij sommige protesten en riep hij op tot kalmte.

Meer
Lees meer...