Donald Trump wil Twitter “reguleren” na waarschuwingen bij foutieve berichten

Amerikaans president Donald Trump houdt van Twitter. Al is die liefde de voorbije dagen serieus bekoeld. De sociale netwerksite heeft namelijk een link aan een tweet van Trump toegevoegd, die z’n volgers waarschuwde dat de informatie die ze kregen niet helemaal correct was. De machtigste man op aarde was niet opgezet met de zet van Twitter, en verkondigde z’n ongenoegen … via Twitter. De Amerikaanse president beweert dat hij het “nooit zal toelaten” dat de Amerikaanse burgers (lees: hijzelf) hun vrijheid ontnomen wordt.

Dat Donald Trump een nogal speciale band heeft met media en sociale media, is al lang geen geheim meer. De Amerikaanse president geeft heel wat nieuwskanalen de fake news-stempel en heeft ook zo z’n (niet zo) subtiele voorkeuren.

Nieuw beleid

Trump laat op Twitter vaak van zich horen. Z’n berichten zijn soms positief (over zichzelf uiteraard), en soms ook negatief (over andere mensen en media dan). De voorbije dagen is z’n communicatie op sociale media eerder negatief, en dat heeft een duidelijke reden.

Twitter heeft namelijk een nieuw beleid, dat ervoor zorgt dat gebruikers verkiezingen of andere maatschappelijke processen niet kunnen manipuleren of beïnvloeden. En dat was precies wat Donald Trump aan het doen was met z’n berichten over stemmen per post.

“Substantieel frauduleus”

De Amerikaanse president trok eerder deze week naar Twitter, om z’n volgers te waarschuwen voor stemmingen via de post. Die zouden “niets minder dan substantieel frauduleus” zijn. “Brievenbussen zullen beroofd worden, stembiljetten zullen vervalst worden en zelfs illegaal geprint en frauduleus ondertekend worden”, klonk het nog.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1265255845358645254

President Trump schreef dat de staat Californië naar iedereen die er woont, stembiljetten had verstuurd. “Dat zal gevolgd worden door professionals die al die mensen, die nog nooit aan stemmen gedacht hebben, vertellen hoe en op wie ze moeten stemmen. Dit zou een gemanipuleerde verkiezing worden!”

“De feiten over stemmen per post”

Donald Trump op Twitter
Twitter

De informatie die Donald Trump geeft, is niet correct. En daarom heeft Twitter aan z’n bericht een waarschuwing met een link (die op screenshots te zien is) toegevoegd. Onder de tekst van de president kunnen Twitter-gebruikers nu op een link klikken, die hen “de feiten over stemmen per post” geeft.

De staat Californië heeft namelijk geen stembiljetten verstuurd, maar een stemaanvraag. Dat wil zeggen dat mensen die per post willen stemmen, hun stembiljet nu kunnen aanvragen. Stemmen per post is bovendien een gewoonte in 34 van 50 Amerikaanse staten (en Washington D.C.), en Donald Trump zélf heeft in de voorverkiezingen eerder dit jaar via de post gestemd.

“Reguleren, of zelfs afsluiten”

Trump was niet opgezet met de waarschuwing van Twitter. En deelde z’n ongenoegen … via Twitter! “Republikeinen hebben het gevoel dat sociale media conservatieve stemmen volledig stilhouden”, klinkt het. “We zullen ze streng reguleren, of zelfs afsluiten, voor we dit zullen toestaan.”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1265601615261827072

“Vrije meningsuiting aan het onderdrukken”

“Twitter is zich nu aan het mengen in m’n presidentiële campagne van 2020”, schreef Donald Trump even later. “Ze zeggen dat m’n bericht over stemmen per post, dat zal leiden tot verschrikkelijke corruptie en fraude, niet correct is.”

De huidige Amerikaanse president geeft kritiek op de bronnen die het sociale mediaplatform gebruikt heeft voor z’n waarschuwing onder de vorige tweet van Trump. “Twitter is volledig vrije meningsuiting aan het onderdrukken, en ik, als president, zal dit niet toelaten!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1265427539008380928

“Dat zal ik nooit toelaten!”

Big Tech doet er alles in z’n aanzienlijke macht aan om te CENSUREREN in de aanloop naar de verkiezingen van 2020″ schreef Trump eerder vandaag. “Als dat gebeurt, zullen we niet langer onze vrijheid hebben. Dat zal ik nooit toelaten!”

“Ze hebben hun best gedaan in 2016, en ze hebben verloren. Nu zijn ze volledig GEK geworden. Ik hou jullie op de hoogte!!!”, schreef de machtigste man op aarde.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1265819308699070464
Meer
Lees meer...