Donald Trump mag van rechter geen mensen meer blokkeren op Twitter

Donald Trump
GettyImages

De Amerikaanse president Donald Trump mag voortaan geen gebruikers meer blokkeren op Twitter. Dat heeft het gerechtshof van New York beslist in hoger beroep. Het profiel van Donald Trump is volgens de rechter namelijk een “officieel door de staat gerund account” en dat moet toegankelijk zijn voor het publiek.

Donald Trump is naast Amerikaans president uiteraard ook een van de meest actieve Twittergebruikers ter wereld. Op Twitter deelt de Amerikaanse president updates over zijn beleid, maar wie hem tegenspreekt wordt al snel geband van het profiel van de president. Dat zal hij in de toekomst niet meer mogen doen.

Stephen King en Chrissy Teigen

Het is de Columbia University uit New York die naar de rechtbank stapte om het Twittergedrag van Trump aan te kaarten. Daarnaast voegden ook zeven Twittergebruikers die geblokkeerd waren door de president zich bij de zaak. Daaronder waren de schrijver Stephen King en model en Twitterfenomeen Chrissy Teigen.

Vorig jaar haalden de eisers al hun gelijk in een lagere rechtbank, maar toen was de regering in beroep gegaan. Deze heeft nu geoordeeld dat ze wel degelijk gelijk hebben en dat de president niet langer Twittergebruikers mag blokkeren.

In strijd met de grondwet

Volgens het Amerikaanse hof van beroep in New York is het blokkeren van Twittergebruikers door de president in strijd met de grondwet. Dit omdat de president zijn Twitterprofiel gebruikt om beleidsinformatie te delen. Hij reageert regelmatig op (fake) nieuws of deelt bevindingen over zijn ontmoetingen met andere wereldleiders.

Hierdoor is het profiel van Donald Trump een publiek domein waarop het dus mogelijk moet zijn om gebruik te maken van de vrijheid van meningsuiting, het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet. “Het Eerste Amendement staat een openbaar ambtenaar die sociale media gebruikt voor officiële doeleinden niet toe om personen uit te sluiten van een normaal gesproken openbaar online dialoog omdat zij een mening verkondigen waar de ambtenaar het niet mee eens is”, zo oordeelde de rechtbank.

Trump laat het er niet bij

De zaak is nog niet afgerond want het Amerikaanse ministerie van Justitie laat weten dat ze stappen zullen zetten om ook deze beslissing aan te vechten.

Kelly Laco, de woordvoerster van het ministerie van Justitie, laat aan Buzzfeed News weten dat “president Trumps beslissing om mensen op zijn persoonlijk Twitterprofiel te blokkeren niet in strijd is met het Eerste Amendement”. Bijgevolg is het ministerie “teleurgesteld” in de uitspraak en zullen ze waarschijnlijk opnieuw in beroep gaan. In dat geval zal de zaak mogelijk naar de Supreme Court, het Amerikaanse hooggerechtshof gaan.

Gesponsorde artikelen