Wanneer copycat echt creepy wordt: Open Vld-parlementslid plagieert systematisch posts van Conner Rousseau (sp.a)

Maurits Vande Reyde, Vlaams parlementslid en schepen in Diest voor Open Vld, is al maandenlang een heuse copy-paste-operatie aan het uitvoeren. Sinds oktober 2019 neemt hij de tweets over van sp.a-voorzitter Conner Rousseau, zij het met lichtjes aangepaste kopteksten en afbeeldingen. In een reactie op Twitter laat Vande Reyde weten “ook internet en kranten” te hebben. Hij beschuldigt zijn critici ook van pestgedrag.

https://twitter.com/VanZohra/status/1259077740818575360

Maurits Vande Reyde beseft duidelijk maar al te goed dat alomtegenwoordig zijn op sociale media essentieel is voor een hedendaagse politicus. Aan inspiratie ontbreekt het hem echter duidelijk vaak. Daarom ging Vande Reyde de afgelopen maanden meermaals spieken bij sp.a-voorzitter Conner Rousseau. Het kopieergedrag werd ontdekt door de Twitteraar Zohra Van Zelzate. De jongste dagen ging de Open Vld’er zelfs in overdrive. Een bloemlezing:

1. Het nieuws over de sluiting van de corona-afdeling in het AZ Sint-Lucas Gent:

Twitter

2. De bloemenfoto:

Twitter

3. Het McDonald’s-nieuws:

Twitter

4. De woonkamer-speech (inclusief kamerplant):

Twitter

5. De Dag van de Brandweer:

Twitter

6. De 1 april-tweet:

Twitter

7. Rousseau en Vande Reyde delen exact dezelfde foto:

Twitter

8. De tweet over studenten verpleegdkunde:

Twitter

9. Dag 40 en dag 41 van de ‘lockdown’:

Twitter

10. De tweet over Down The Road:

Twitter

11. Het nieuws over de slaappillen:

Twitter

Met deze laatste dubbele tweet heeft Vande Reyde zich onmiskenbaar verraden. Conner Rousseau had namelijk in februari een artikel uit Het Nieuwsblad uit oktober gedeeld. Enkele uren later postte Maurits Vande Reyde exact hetzelfde artikel op Twitter. Toeval lijkt nu wel erg onwaarschijnlijk.

Reactie Vande Reyde

Het kopieergedrag van Vande Reyde kwam op Twitter aan het licht en de negatieve kritiek bleef niet uit. De Open Vld’er reageert nu verongelijkt op de kritiek. Vande Reyde beschuldigt zijn critici van “het betere pestkopniveau”.

“Nooit iets van wie dan ook gestolen”, beweert hij nog. “Nooit geen nood aan gehad. Niet met 40 volgers, niet met 40.000. Hand op het hart. Grappig hoe voorvechters van debathygiëne voor een ander telkens de grootste cyberbullies worden.”

Vande Reyde kreeg ook de vraag, of beter gezegd de uitdaging, om ter gelegenheid van Moederdag een originele tweet te posten. “Hopelijk bij sp.a ook ergens iemand met een mama van elf kinderen die er morgen over post”, antwoordde de jonge liberaal.

“Wij hebben ook internet en kranten”

https://twitter.com/VanZohra/status/1259122407949860865

Uit een andere reactie van Vande Reyde blijkt dat de Open Vld’er niet uit eigen naam tweet, maar daar een medewerker voor in dienst heeft. “Uit respect voor diens werk” staat Vande Reyde dan nog eens zijn critici te woord naar aanleiding van hun “ridicule aanvallen”: “Dit is belachelijk. Er komt niets van jullie collega. Sterker nog: niets van die inhoud is van jullie (verwijzend naar sp.a, red.).”

“Wij (Open Vld’ers, red.) hebben ook internet en kranten”, gaat Vande Reyde verder. “Het logo is er al van bij de verkiezingen, veel eerder dan bij jullie. Als er iemand iets zou stelen… De kans bestaat dat het morgen moederdag dag is en dat maandag winkels opengaan. Ik zeg het al maar op voorhand. Bedankt om me zo intensief te volgen.”

Meer
Lees meer...