Left Right
scrollTop top

Hoe Halsey haar privilege gebruikt om te helpen bij Amerikaanse protesten tegen politiegeweld


Halsey protesten
© Isopix, Instagram iamhalsey

De Amerikaanse zangeres Halsey is een van de luidste stemmen tijdens de protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. De zangeres staat mee in de frontlinie, verzorgt demonstranten die gewond raakten door rubberen kogels van de politie en geeft op sociale media updates over hoe het er werkelijk aan toe gaat tijdens de protesten.

Na het overlijden van George Floyd tijdens z’n arrestatie, zijn er verschillende steden in de Verenigde Staten protesten uitgebroken tegen politiegeweld tegen zwarten. Duizenden Amerikanen nemen deel aan deze betogingen en sommigen steken daarbij hun handen extra uit de mouwen. Dat is wat zangers Halsey doet.

Halsey

Al sinds het begin van de betogingen laat Halsey haar stem horen. Eerst deed ze dat op sociale media. In tientallen tweets legde de zangers uit waarom het zo belangrijk is om de Black Lives Matter-beweging te steunen. Daarbij nam ze geen blad voor de mond en sprak ze zich ook uit tegen mensen met een platform die zwegen. “F*ck elke persoon met een platform die kiest om stil te blijven. Het kan me niet schelen. F*ck allemaal. Je hebt een platform. Je hebt een man gezien die vermoord werd. Het kan je niet schelen. Er zijn geen contracten die Amerikaanse celebrities weerhouden om hierover te spreken. Ze kiezen er simpelweg voor omdat hun merk belangrijker is en ze geld willen blijven verdienen van racisten.”

Halsey zelf daarentegen, gebruikte haar Twitteraccount, met meer dan 12 miljoen volgers als klankbord voor de Black Lives Matter-beweging. Via haar Twitterprofiel gaf de zangeres informatie over de situatie, maar deelde ook links waarop haar volgers meer informatie vinden, petities kunnen tekenen of geld doneren. Zelf doneerde de zangeres in totaal ook al 100.000 dollar (89.410 euro) aan drie verschillende organisaties die zich inzetten voor de rechten van zwarte Amerikanen en motiveerde haar volgers om hetzelfde te doen.

Protesten

Maar daar stopte de betrokkenheid van Halsey niet. Enkele dagen later zeiden mensen dat ze Halsey gespot hadden tijdens de protesten. In eerste instantie wilde de zangeres niet toegeven dat ze daar was, omdat het geen meet and greet is voor fans, maar een belangrijk protest. Maar uiteindelijk sprak ze zich ook uit over de dingen die ze gezien heeft tijdens het protesteren.

“Ik weet niet hoe ik de horror die ik vandaag zag, moet verwoorden. De National Guard en politieagenten schoten op knielende menigtes. Er waren niet genoeg dokters ter plaatse. Dus ik moest verwondingen genezen waarvoor ik niet gekwalificeerd ben. Er is zo veel bloed vergoten. Als je een medische training hebt, ga alstublieft.” Maar ook nu nam ze geen blad voor de mond. “Als je een blanke bondgenoot bent die mee gaat roepen en de agenten en national guard gaat provoceren, om nadien te schuilen achter de zwarte lichamen wanneer ze beginnen schieten, f*ck you. Je snapt niet hoe moedig de zwarte mensen in de frontlinie zien. Bedankt aan iedereen die bleef.”

Halsey had ook nog een woord van dank voor Yungblud, de rapper die samen met haar deelnam aan de protesten. “Persoonlijke dank aan Yungblud die letterlijk zonder bescherming in de kogels liep om verwonde mensen te versleuren, zonder maar twee keer na te denken.”

Medische zorg

Halsey bleef ook de dagen daarna deelnemen aan de protesten. Daarvoor nam ze alle middelen mee die ze kon gebruiken om mensen te verzorgen en hielp ze waar ze kon. Op die manier gebruikt ze haar privilege als “blanke” publieke persoon. Want tegen haar zal de politie minder zwaar optreden dan tegen de zwarte demonstranten.

Op haar Instagrampagina deelde Halsey enkele foto’s en filmpjes van de dingen die ze tegenkomt tijdens een dagje protesteren. En die tonen naast de gewonden ook hoe de politie traangas en rubberen kogels gebruikt tegen vreedzame protesteerders.

Bekijk hier de Instagrampost van Halsey:

View this post on Instagram

It’s become very clear to me that some of you need to see what I’ve seen. Please swipe through this. These pictures and videos don’t even scratch the surface. It’s easy from the comfort of your home to watch looting and rioting on television and condone the violent measures being taken by forces. But what you don’t see is innocent peaceful protestors being shot at and tear gassed and physically assaulted relentlessly. You think it’s not happening, it’s only the “thugs” and the “riots”, right? The police are keeping you safe right? You’re wrong. This is happening everywhere. And innocent people exercising their rights to speech and assembly are facing violence and abuse of power. With all of our medical professionals being CONSUMED and EXHAUSTED with Covid, there is little to no medical attention available. I have first hand treated men women and children who have been shot in the chest, the face, the back. Some will lose vision some have lost fingers. I have been covered in innocent blood. My father is a black man. My mother is an EMT. This week I had to put those two associations together in ways that have horrified me. This is NOT a virtue signaling post. But I HAVE to show you what I am witnessing with my own eyes. With Trump’s decision today to enforce the mobilization of armed forces on our own citizens, this has escalated beyond your privilege and comfort to not care. Please care. We are begging you to care. This is war on Americans. This is everyone’s problem. Everyone’s. #BLACKLIVESMATTER

A post shared by halsey (@iamhalsey) on

“Het is heel duidelijk geworden dat sommigen onder jullie moeten zien wat ik gezien heb. Swipe hier aub door. Deze foto’s en video’s tonen nog geen fractie van wat er gaande is. Het is makkelijk om vanuit je huis te kijken naar de plunderingen en rellen op televisie en het geweld van de politie door de vingers te zien. Maar wat je niet ziet is de onschuldige en vreedzame demonstranten die beschoten worden, te maken krijgen met traangas en fysiek geweld. Je denkt dat het niet gebeurt, dat het enkel ‘thugs’ zijn en rellen? De politie beschermt je, toch? Je bent fout. Dit gebeurt overal. En onschuldige mensen die hun recht op vrijheid van meningsuiting en protest gebruiken, krijgen te maken met geweld en machtsmisbruik.”

Met onze medische professionals die overwerkt en vermoeid zijn door Covid-19 is er weinig tot geen toegang tot medische hulp. Ik heb eerste zorgen moeten geven aan mannen, vrouwen en kinderen die beschoten werden in hun borst, hun gezicht, hun rug. Sommigen zullen hun zicht verliezen, anderen zullen vingers verliezen. Ik zat onder het bloed van vreemden. Mijn vader is een zwarte man. Mijn moeder is een ambulanceverpleegkundige. Deze week heb ik deze twee associaties samen moeten brengen in manieren die me schokten.”

Dit is geen post om te tonen hoe goed ik ben, maar ik moet jullie tonen wat ik met mijn eigen ogen meemaak. Met de beslissing van Trump vandaag om het gewapende leger in te zetten tegen onze eigen inwoners. Dit is geëscaleerd tot boven je privilege en gemak om het je niet aan te trekken. Trek het je aub aan. We smeken je om het je aan te trekken. Dit is een oorlog tegen Amerikanen. Dit is iedereens probleem. Iedereens. #BLACKLIVESMATTER.”

Via deze link vind je alle informatie over donaties, petities, … Zo kan ook jij je steentje bijdragen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update