BTS ‘Map of the Soul: Persona’: dit is wat we al weten over het nieuwe album van de K-popgroep

BTS lanceert op 12 april hun nieuwste album ‘Map of the Soul: Persona’ en daarvoor hebben ze nu een trailer gelanceerd. Die trailer is eigenlijk gewoon een eerste nummer en daaruit valt al heel wat af te leiden over hoe het fel geanticipeerde album eruit zal zien.

BTS, de grootste K-popgroep van het moment, verbaasde vriend en vijand door compleet uit het niets de trailer voor hun nieuwe album, ‘Map of the Soul: Persona, te droppen. Persona is de titeltrack van dat album en is een solonummer door de leader van BTS, RM. De tekst van het nummer en de video zitten vol met verwijzingen naar het verleden en de toekomst van de K-popgroep. Dit is wat we er nu al uit kunnen halen.

Map of the Soul: Persona

Enkele weken geleden liet BigHit Entertainment, het entertainmentbedrijf achter BTS, weten dat de K-popgroep een nieuw album zal uitbrengen en dat dat album zal luisteren naar de naam ‘Map of the Soul: Persona’. Hiermee komt er dus een einde aan deLove Yourself’-reeks van BTS. De afgelopen drie albums van de K-popgroep konden gezien worden als een drieluik. ‘Love Yourself 承: Her (2017),Love Yourself 轉: Tear (2018) en ‘Love Yourself 結 ‘Answer‘ (2018) vormden telkens een uitbreiding op elkaar en konden samen gezien worden als één geheel.

De volledige ‘Love Yourself’-reeks had als onderliggende boodschap de zoektocht naar jezelf en de moeilijkheden die jongeren vaak hebben om van zichzelf te houden. Iets waar ook de jongens van BTS moeite mee hadden tijdens hun jeugd die ze grotendeels in de spotlights doorbrachten. Met ‘Map of the Soul: Persona’ begint er dus een nieuw tijdperk voor BTS en naar het onderwerp van dat nieuwe album hebben we dus het raden. Maar dat weerhoudt de fans er niet van om het album nu al massaal te pre-orderen. Het nieuwe album werd al meer dan 2,6 miljoen keer verkocht, terwijl er op dat moment nog niets over geweten was, behalve dan de titel. Ondertussen heeft BTS al een eerste trailer gelanceerd en daar kunnen we toch al het een en het ander uithalen over het onderwerp en de stijl van het nieuwe album.

Trailer Persona

De trailer voor ‘Map of the Soul: Persona is eigenlijk al het eerste nummer van het album. Het is een solonummer van RM, een van de rappers van de zevenkoppige boysbands en de leader. Het nummer is de titeltrack van het album en heet dus ook Persona. In minder dan 24 uur werd de video al meer dan 10 miljoen keer bekeken op YouTube en nog eens 2 miljoen keer op de Koreaanse videowebsite V Live.

Dat video’s van BTS zoveel keer bekeken worden is al lang geen verrassing meer. De laatste twee singles van BTS, Fake Love en Idol, zijn terug te vinden in de top 10 met de meest bekeken video’s op YouTube in de eerste 24 uur. Idol stond zelfs enkele maanden op nummer één, tot Thank u next van Ariana Grande de titel overnam.

VN-speech

Persona is een solonummer van rapper RM. RM, die eigenlijk luistert naar de naam Kim Namjoon, is het enige lid van BTS dat vloeiend Engels kan. Hij leerde zichzelf die vreemde taal door naar Friends te kijken. Daardoor was het ook RM die het woord nam toen BTS uitgenodigd werd om te speechen voor de Verenigde Naties. BTS werd daar uitgenodigd nadat ze een campagne lanceerden in samenwerking met UNICEF. De ‘Love Myself’-campagne ondersteunt de bestaande actie #ENDviolence van UNICEF, de campagne die zich inzet om kinderen en tieners te laten opgroeien in veilige omstandigheden. Aan die campagne hebben Big HIt en BTS 500 miljoen Koreaanse Won (bijna 400.000 euro) gestort en ook 3 procent van de winst van hun albums van de ‘Love Yourself’-reeks ging rechtstreeks naar de campagne. Verder verkocht de groep ook speciale merchandise waarvan de volledige opbrengst naar de #ENDviolence-campagne ging.

In zijn speech voor de Verenigde Naties vertelde RM over hoe hij toen hij 9 of 10 jaar oud zijn eigen stem verloor en zich zorgen begon te maken over wat anderen van hem zouden denken. Hij keek naar zichzelf vanuit de ogen van anderen. “Niemand riep mijn naam en ik deed het zelf ook niet.” Op dat moment in zijn leven had hij één houvast en dat was muziek. Maar ook daar was het niet simpel. Toen BTS in 2013 debuteerde, kozen ze voor een apart genre: hiphop. Iets wat in Zuid-Korea ongezien was en waarvoor BTS aanvankelijk veel kritiek moest slikken. In die periode wilde Namjoon zelfs uit BTS stappen. Maar hij hield vol en groeide samen met BTS uit tot een wereldgroep.

Vanuit die moeilijkheden in z’n privéleven en carrière, waar ook veel jongeren tegen opbotsen, lanceerde hij een oproep of we nadat we van onszelf leerden houden (love yourself) onze eigen stem ook laten horen (speak yourself). “Ongeacht wie je bent, waar je vandaan komt, welke kleur je huid heeft, welke genderidentiteit je hebt: speak yourself. Vind je eigen naam, je eigen stem door jezelf te zijn.” Hij verwijst daarbij naar zijn eigen fouten uit het verleden, de fouten die hem gemaakt hebben tot de persoon die hij nu is en die “de felste sterren vormen uit het sterrenbeeld van zijn leven.” RM schuwt in Persona deze fouten en tegenslagen uit zijn verleden niet. Hij verwijst naar de tijd waarin hij zich niet goed genoeg voelde, niet goed genoeg om een artiest te worden, niet goed genoeg om een idool te worden. Daarbij haalt hij ook de meme “But Namjoon” aan, die verwijst naar een tijd waarin fans van andere K-popgroepen steeds naar RM (Kim Namjoon) verwezen als hun favoriete idool iets verkeerd deed. “Maar Namjoon heeft X gedaan en dat was erger”.

Speak Yourself

Eerder kondigde BTS al een nieuwe wereldtournee aan, getiteld ‘Love Yourself: Speak Yourself’. Deze titel draagt ook heel wat symboliek met zich mee. De huidige tournee heet namelijk simpelweg ‘Love Yourself’, daardoor kunnen we de nieuwe wereldtournee, die in mei van start gaat, dus zien als een soort overgang tussen de ‘Love Yourself’-reeks en de ‘Map of the Soul’-reeks.

‘Map of the Soul’ zal dus waarschijnlijk dieper ingaan op ‘Speak Yourself’. Waar de ‘Love Yourself’-reeks te maken had met zelfacceptatie en het vinden van je plaats in de samenleving, zal het bij ‘Map of the Soul’ gaan over de zoektocht naar je eigen stem en de kracht om jezelf uit te drukken, voor jezelf op te komen en trots te zijn op wie je bent. Een boodschap die al duidelijk naar voren komt in het nummer Persona met zinnen als “Who the hell am I?”, “Tell me all your names. Where’s your soul? Where’s your dream?” en “I just want to give you all the voices ’till I die“.

Terug naar hun roots

Naast de verwijzingen naar ‘Speak Yourself’ barst de videoclip van Persona ook van de verwijzingen naar het verleden van BTS, specifiek naar vijf jaar geleden. De video van Intro: Die begint namelijk met een reeks doodles, die voor BTS-fans van het eerste uur aan kunnen voelen als een déja-vu. En da’s niet zo vreemd, want exact dezelfde trailer werd door BTS al eens gebruikt voor ‘Intro: Skool Luv Affair’, de trailer voor het gelijknamige album van BTS uit 2014. Enkel de kleuren zijn veranderd. Verder wordt het nummer Intro: Skool Luv Affair ook gesampled in Persona. Ook dat nummer was een solo van RM, die toen nog door het leven ging als Rap Monster. BTS keert zo dus terug naar een van de eerste albums uit hun carrière. De clip speelt zich ook af in een klaslokaal, net zoals de clip van Boy In Luv, een nummer van BTS uit 2014. En dat kan een voorbode zijn voor de rest van het album.

Want ook naast de videoclip van Persona zijn er aanwijzingen dat BTS terug zal gaan in de tijd. Zo werd Jimin recent meermaals gespot met een ’tattoo’ op z’n ribben. Over de echtheid van de tattoo heeft iedereen het raden, maar het is een feit dat er nu opnieuw ‘Nevermind’ te lezen staat. Opnieuw want diezelfde ’tattoo’ had Jimin ook in, jawel, 2014. Na 2014 verdween deze tattoo plots tot nu, vijf jaar later. Hoewel er van de tattoo geen spoor was in de jaren 2015 tot 2017 dook hij in november 2018 plots opnieuw op. Aanvankelijk dachten fans dat Jimin de tattoo echt had laten zetten, maar nu past het weer perfect in de throwback-theorie over het nieuwe album. Dit maakt het dus opnieuw aannemelijker dat de heren een #5YearChallenge gaan doen en op verschillende manieren terug zullen keren naar vijf jaar geleden.

Tot slot tweette Jungkook, het jongste lid van BTS, vorige maand twee tekeningen. In de eerste stond ‘Artist’ te lezen. In de tweede stond, na een beetje zoeken, ‘I’m Still Me’. Woorden die we opnieuw kunnen linken aan de speech op de VN, waarin RM ook terugverwijst naar het feit dat hij, zelfs nu nog, een normale jongen is uit een kleine stad in Zuid-Korea. Een nieuwe bevestiging dus van het mogelijk thema van ‘Map of the Soul: Persona’.

Carl Jung

Ook uit de naam van het album kunnen we al wat dingen afleiden. Persona komt van het gelijknamige archetype van de Zwitserse psycholoog Carl Gustav Jung. Die ontwikkelde zijn theorie rond de menselijke psyche. Daarbij omschrijft hij vier archetypes, die de volledige mensheid volgens hem gemeen heeft en die samen het collectief onbewuste van de mens vormen. We bezitten deze archetypes zonder het echt te beseffen dus allemaal en samen vormen ze voor een groot deel ons gedrag en onze gedachten, waardoor Jung ze omschrijft als “de instincten van de menselijke geest”.

De archetypen die Jung onderscheidt zijn: de Persona, de Schaduw, de Anima/Animus en het Ego. Je kan Persona het beste omschrijven met wat wij ‘imago’ noemen. De indruk die iemand maakt op de buitenwereld, het masker dat je opzet voor je jezelf aan anderen toont om aanvaard te worden en je aan de normen te conformeren. De Schaduw is het dierlijke aspect van de mens, de dierlijke instincten en impulsen. Een goed ontwikkelde Persona kan die onderdrukken. Het derde archetype is de Anima/Animus. Dat is het vrouwelijk of het mannelijke aspect dat mannen of vrouwen bezitten. Volgens Jung bevat elke vrouw mannelijke aspecten en bevat elke man vrouwelijke aspecten. Tot slot zorgt het Ego voor de harmonie tussen de verschillende archetypen. Het verenigt en harmoniseert de verschillende, vaak botsende, aspecten van het collectief onbewuste.

Vrouwelijkheid

Ondertussen lanceerde BTS ook al de conceptfoto’s voor ‘Map of the Soul: Persona’ en ook daar valt het een en ander uit af te leiden. In de vierde en laatste fotoreeks dragen de leden van BTS designerkleren, maar het gaat hier niet alleen maar om design. De kleren die ze dragen zijn deel van de vrouwencollectie. Verder dragen ze ook juwelen, zoals kettingen, oorringen en armbanden. BTS spreekt dus hun vrouwelijkheid aan en dat zou dan weer gelinkt zijn aan het derde archetype van Jung: de Anima/Animus. Volgens Jung bezit iedereen kenmerken van beide seksen, zowel op biologisch als op psychologisch vlak. Dat BTS gehuld is in vrouwenkleren, juwelen en zelfs een handtas, kan dus een verwijzing zijn naar hun Anima.

Het is niet de eerste keer dat BTS een statement maakt in verband met gender en seksualiteit. En dat is niet makkelijk voor een Zuid-Koreaanse boysband. In Zuid-Korea is homoseksualiteit nog steeds een groot taboe. In 2017 kwam er nog aan het licht dat een soldaat een gevangenisstraf van zes maanden kreeg omdat hij een homoseksuele relatie had. Maar dat weerhoudt de zevenkoppige boysband er dus niet van om genderstereotiepen te proberen doorbreken. En dat zullen ze naar alle waarschijnlijkheid dus opnieuw doen in hun nieuwe album.

Titels volgende albums

De overige archetypes van Jung zouden weleens de titels van de volgende albums kunnen worden. De laatste drie albums maakten deel uit van dezelfde reeks, dus zou het niet vreemd zijn als Map of the Soul ook een reeks wordt. Met ‘Map of the Soul: Persona’ als deel één.

Deel twee en deel drie zouden dan waarschijnlijk de namen ‘Map of the Soul: Shadow’ en ‘Map of the Soul: Ego’ heten, naar de laatste twee archetypes van Carl Jung. Deze doken ook al op in de videoclip van Persona. Op het schoolbord in de achtergrond staat namelijk te lezen: “Persona, Shadow, Ego”. Daarboven staan ook de woorden “Dream”, “Love” en “Happiness” te lezen, dit zou kunnen verwijzen naar de algemene thema’s van die drie albums.

YouTube ibighit

Halsey

Ondertussen loste BTS al de eerste teaser voor Boy With Luv, een van de nummers op ‘Map of the Soul: Persona’. Het nummer is een samenwerking met de Amerikaanse zangers Halsey, die ook al in de teaser te zien is.

Boy With Luv valt natuurlijk meteen te linken aan het nummer Boy In Luv uit 2014. Zeker ook omdat de pose op het einde van de teaser van Boy With Luv precies dezelfde is als die op het einde van Boy In Luv.

Titels

Ook de titels van de nummers op ‘Map of the Soul: Persona’ werden gelost door BigHit Entertainment en die verwijzen opnieuw naar teruggaan in de tijd. Intro: Persona en Boy With Luv kenden we ondertussen al, maar verder zijn er ook de nummers Mikrokosmos, Make It Right, HOME, Jamais Vu en Dionysus.

Daarbij zijn vooral de laatste twee interessant. Jamais Vu kan gezien worden als het tegengestelde van een déjà vu. Het gaat dus om iets dat je zou moeten herkennen, maar dat je toch ervaart als iets vreemd. Dit zou dus kunnen gaan over hun verleden en hoe ze de persoon die ze waren, zouden moeten kennen, maar niet meer herkennen.

Dionysus verwijst dan weer naar de gelijknamige Griekse god van de wijn. Maar er is meer, Dionysus wordt ook gezien als de patroonheilige van de transgenders. Hij hield er ook relaties met mannen op na en was androgyn en had dus een sterke anima, zoals Jung het zou omschrijven.

Het album ‘Map of the Soul: Persona’ komt uit op 12 april. Hier kan je het album pre-orderen.

Meer
Lees meer...