Left Right
scrollTop top

Canadese premier Justin Trudeau in opspraak na foto met zwart gezicht en tulband


Canadian Prime Minister Justin Trudeau
© GettyImages

De Canadese premier Justin Tudreau komt in opspraak nadat een foto lekte waarin hij te zien is met een zwart gezicht en een tulband. Het gaat over een foto toen hij nog les gaf aan een middelbare school. De premier excuseert zich voor zijn gedrag en vraagt om vergeving.

In 2001 was de Canadese premier Justin Trudeau een leerkracht aan een middelbare school. Daar werd toen een feest gehouden met het thema ‘Arabische nachten’. Trudeau vond er niet beter op om zich te verkleden als een personage uit de film Aladdin. Daarvoor schminkte hij zijn gezicht zwart en droeg hij een tulband.

Gelekt jaarboek

Een actie die hem nu niet in dank wordt afgenomen. Want de premier komt daardoor in opspraak nadat het Canadese magazine TIME de foto’s van het toenmalige jaarboek lekte.

Alle hens aan dek. Want de premier organiseerde onmiddellijk na het lekken van de foto een persconferentie op een vliegtuig. Hij bevestigt inderdaad dat hij te zien is op die foto en verontschuldigt zich voor zijn gedrag. “Ik ben ontzettend boos op mezelf en ontgoocheld”, vertelde hij op de persconferentie. Uiteindelijk stelden een paar journalisten hem de vraag of hij zou aftreden als premier, maar dat zou niet gebeuren.

Niet de eerste keer

Trudeau voegde er in alle eerlijkheid nog aan toe dat hij zijn gezicht al eerder zwart verfde. Toen de premier nog in het middelbaar zat, deed hij dat voor een talentenjacht.

In Noord-Amerika ligt het blackface onderwerp vrij moeilijk. Blanken die zich zwart schminken is daar not done. Het wordt namelijk vergeleken met spotten en rasisme uit de 19de eeuw.

Eind oktober zijn er verkiezingen in Canada. Trudeau begon een week geleden met zijn campagne en de gelekte foto komt daardoor heel ongelegen. En dat is niet de eerste keer dat hij in opspraak komt. De Canadese Commissaris voor Ethiek moest Trudeau in augustus ook al op de vingers tikken omdat hij druk wilde uitoefenen op de voormalige minister van Justitie in een corruptieonderzoek.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452