Cannabis wordt misschien gelegaliseerd in Luxemburg door nieuwe regering

Het zou weleens kunnen dat Luxemburg het eerste EU-land wordt dat (medicinale) cannabis legaliseert. Op 5 december treedt er bij onze zuiderburen een nieuwe regering aan en die zijn van plan om de consumptie van de softdrug uit het strafwetboek te schrappen.

De nieuwe Luxemburgse regering zal op 5 december 2018 hun coalitieonderhandelingen afgesloten hebben. In het akkoord zou onder andere staan dat cannabis gelegaliseerd wordt. Dat meldt het Duitse tijdschrift Bild.

De regering zal naar alle waarschijnlijkheid bestaan uit een coalitie van de Democratische Partij, de Socialistische Arbeiderspartij en déi gréng (Groen).

(Toen cannabis pas gelegaliseerd was in Canada raakten de voorraden na enkele dagen op.)

Wellicht voor medische doeleinden

Wellicht gaat het om cannabisgebruik voor medische doeleinden. Ook is het nog niet bekend wanneer de consumptie van de groene plant uit het strafwetboek verdwijnt (voor mensen met een voorschrift). Het lijkt ook weinig waarschijnlijk dat het telen van cannabis legaal wordt in Luxemburg. Toch is dit groot nieuws, want tot nu toe is in geen enkel EU-land de consumptie van (medicinale) cannabis bij wet toegelaten.

(Coca-Cola overweegt ook om cannabisdrankjes op markt te brengen.)

istock

Testfase en impact

Momenteel loopt er volgens Bild in Luxemburg al een testfase, waarin medicinaal cannabisgebruik toegestaan is in beperkte gevallen.

Als cannabis in Luxemburg ooit effectief groen licht krijgt, zal dat wellicht een enorme impact hebben op de nabijgelegen landen (België, Frankrijk en Duitsland), aangezien de softdrug daar nog steeds verboden is. Wellicht zal het drugstoerisme in Nederland afnemen ten koste van Luxemburg.

(Er was afgelopen zomer een plaag van ‘slechte xtc’ op de festivals.)

Deze Ex-AB InBev-topman wil dat cannabis legaal wordt in België en dit is zijn plan.

Meer
Lees meer...