Cantussen en studentendopen mogen opnieuw in Leuven; openbaar alcoholverbod verlaat van 22 naar 0 uur

Goed nieuws voor de studenten die in Leuven binnenkort aan hun schooljaar aan de hogeschool of universiteit beginnen. Door de versoepeling van de coronamaatregelen zijn cantussen daar namelijk weer toegestaan vanaf 1 september. Ook het alcoholverbod op openbare domeinen zoals op straat wordt opnieuw verlaat van 22 uur naar middernacht. Studentendopen kunnen in principe ook weer, al wil het stadsbestuur daarover in de nasleep van de dood van Sanda Dia eerst nog samenzitten met de universiteiten en de studentenkoepels.

Op het Overlegcomité van 20 augustus zijn heel wat nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen vastgelegd. Deze zijn vandaag, op woensdag 1 september, ingegaan. De grootste versoepeling heeft betrekking op de horeca, waar zo goed als alle regels wegvallen. De enige verplichtingen die nog blijven gelden, is dat je aan je tafel moet blijven zitten en als je rechtstaat een mondmasker moet aandoen.

Cantussen en studentendopen

Dat zal heel wat studenten uiteraard als muziek in de oren klinken, maar specifiek voor studenten zijn er nog enkele andere versoepelingen ingegaan. Zo heeft de gemeenteraad van Leuven, via de website Leuven Actueel, op 30 augustus 2021 beslist dat studentikoze activiteiten zoals cantussen en studentendopen weer mogen doorgaan. Ongeveer een jaar geleden verbood stad Leuven samen met onderwijsinstellingen KUL, UCLL en LUCA School of Arts, de politie van Leuven en studentenkoepel LOKO dergelijke activiteiten.

Stad Leuven en KU Leuven gaan de komende tijd wel nog samen bekijken of ze specifieke richtlijnen op papier kunnen zetten voor studentendopen. De aanleiding voor die nieuwe richtlijnen is uiteraard de dood van de 20-jarige student Sanda Dia eind 2018 bij een gruwelijke doop van studentenvereniging Reuzegom.

Alcoholverbod pas vanaf middernacht

Vorige week besliste de Leuvense gemeenteraad ook al om vanaf 1 september het alcoholverbod op openbare plaatsen niet langer te blijven handhaven vanaf 22 uur. Dat verbod gaat nu opnieuw in om middernacht. Deze maatregel is al sinds 2005 van kracht in Leuven om hangjongeren en overlast tegen te gaan na 0 uur.

Meer
Lees meer...