Overlegcomité: Grote versoepelingen vanaf 1 september, vaccinatie verplicht voor zorgpersoneel

Vandaag kwam het Overlegcomité opnieuw samen om een nieuwe reeks versoepelingen te bespreken. Doordat ons land een hoge vaccinatiegraad bereikt heeft, kunnen we opnieuw gaan versoepelen, waarbij vooral in de horeca en privésfeer versoepelingen komen.

Het Overlegcomité van vandaag werd er eentje met veel goed nieuws. Er komen versoepelingen waar veel mensen op zaten te wachten. Zo komen er veel versoepelingen in de horeca, maar ook voor trouwfeesten is er eindelijk goed nieuws. Die kunnen vanaf september opnieuw doorgaan met een dansfeest. Ook vervallen de beperkingen voor mensen uitnodigen thuis.

Vaccinaties

Aan het begin van de persconferentie liet premier De Croo weten dat “de vaccins de regels van het spel veranderd hebben”. De laatste stap van het zomerplan zou ingaan op 1 september als zeven op de tien volwassenen gevaccineerd was. En dat is nu het geval met zelfs meer dan acht op de tien volwassenen die volledig gevaccineerd zijn. Door die dalingen kunnen we binnenkort opnieuw versoepelingen invoeren. En die houden vooral verband met horeca en onze persoonlijke omgeving.

Toch zijn er nog gaten in de vaccinatie. Die zijn vooral te vinden in Brussel. De premier stelt daarom voor dat er lokale initiatieven komen om de vaccinatiebereidheid te vergroten op plaatsen waar veel mensen zich nog niet lieten vaccineren. In Brussel zullen de nieuwe versoepelingen daardoor ook niet gelden.

Wat het verzorgend personeel betreft, zal de vaccinatie verplicht worden. “Voor het verplegend personeel gaat het niet enkel om zichzelf, maar ook om hun patiënten.” Er moet hierbij wel nog besproken worden wat de gevolgen zouden zijn wanneer een personeelslid het vaccin weigert.

Horeca

De eerste grote versoepeling hangt samen met de horeca. Vanaf woensdag 1 september vervallen daar bijna alle maatregelen. Enkel het dragen van een mondmasker wanneer je je verplaatst, blijft verplicht. Daardoor vervalt dus het verplichte sluitingsuur om 1 uur en staat er ook geen beperking meer op het aantal personen aan een tafel.

Verder is er eindelijk perspectief voor discotheken. Zij kunnen vanaf vrijdag 1 oktober opnieuw hun deuren openen. Vanaf die dag zal je ook in cafés opnieuw mogen dansen.

Thuis

Vanaf 1 september staat er ook geen beperking meer op het aantal mensen dat je thuis uitnodigt. Momenteel mag je nog steeds maar acht mensen uitnodigen in een privéwoning, maar na 1 september mag je dus zoveel mensen uitnodigen als je wil, waarbij er ook geen mondmaskers gedragen moeten worden.

Trouwfeesten

Ook voor mensen die gaan trouwen, is er eindelijk goed nieuws. Er mag vanaf woensdag 1 september namelijk opnieuw gedanst worden op trouwfeesten en andere privéfeesten. Daarbij is het niet nodig om een Covid Safe Ticket te vragen aan de gasten.

Evenementen

Evenementen krijgen ook een versoepeling vanaf 1 september. Daarbij vervallen de maatregelen voor evenementen met maximum 200 aanwezigen binnen en 400 buiten. Om precies te zijn wil dat dus zeggen dat er geen afstand meer gehouden moet worden en dat ook mondmaskers niet langer verplicht zijn. Vanaf 1 oktober wordt het aantal aanwezigen opgetrokken tot 500 binnen en 750 buiten.

Ook bij grotere evenementen die gebruik maken van een Covid Safe Ticket vervielen de regels rond mondmaskers en afstand al en dat blijft ook het geval. Wanneer er geen Covid Safe Ticket gebruikt wordt, blijven de regels rond mondmaskers en afstand wel van kracht.

Thuiswerk

Vanaf 1 september zal ook thuiswerken niet langer aanbevolen zijn. Toch vraagt de regering aan werkgevers om een plan voor thuiswerken op te stellen, zodat werknemers die dat willen nog steeds kunnen kiezen om van thuis te werken.

Meer
Lees meer...